Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Třípatrový svatební dort

Elegantní vzhled, hladké linie a něžné květiny – u zdobení svatebního dortu rozhodně platí, že méně je více.

Vydání: 2017/5
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 třípatrový dort
Doba přípravy: Více než hodinu
P
Dort

Ingredience

    Rozpisy na korpus i na krém jsou uvedeny na nejmenší vrchní patro. Pro prostřední patro vynásobte ingredience dvěma a pro největší spodní třemi – na celý dort tak budete mít celkem 6 dávek těsta a 6 dávek obou krémů.

    NA KORPUS

    • 300 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 2 lžičky sody
    • 2 velká vejce, o pokojové teplotě
    • 125 g másla, změklého + na vymazání forem
    • 140 g krupicového cukru
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 250 ml podmáslí, o pokojové teplotě

    NA OVOCNÝ KRÉM

    • 100 g směsi nakrájených jahod a malin (můžete použít třeba jen maliny, jahody, ostružiny nebo borůvky)
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1/4 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 10 g kukuřičného škrobu
    • 125 g mascarpone
    • 125 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 125 g krémového sýra
    • moučkový cukr podle chuti

    NA MÁSLOVÝ KRÉM

    • 125 g másla, změklého
    • 125 g moučkového cukru
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

    NA DOKONČENÍ A OZDOBENÍ

    • 3 kg fondánu (na malé patro 500 g, na střední 1 kg a na velký 1,5 kg)
    • stuhy a čerstvé, chemicky neošetřené květy (v případě, že si nejste jisti, obalte stonky potravinářskou fólií)

    DÁLE BUDETE POTŘEBOVAT

    • po 2 dortových formách o průměru 14 cm, 20 cm a 26 cm
    • cukrářské podložky
    • výztuhové tyčky
    • drátky na květy
    • špendlíčky na stuhy

Příprava jídla

1 Troubu rozehřejte na 180°C. Dna dvou dortových forem (o průměru 14 cm) vyložte pečicím papírem, boky lehounce pomažte máslem a rovněž vyložte pruhem papíru. Mouku prosejte do mísy spolu se solí, sodou a práškem do pečiva. Vejce vyšlehejte s máslem, cukrem a vanilkou do světlé, nadýchané pěny. Do připravené směsi vajec, másla a cukru postupně zašlehejte podmáslí a směs mouky s ostatními ingrediencemi. Polovinu těsta nalijte do jedné a druhou do druhé formy a pečte zhruba 25 minut. V případě potřeby ho přikryjte alobalem a pečte dál přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí, která by měla být po vytažení čistá a suchá. Po vytažení nechte korpusy vychladnout ve formě. Potom je můžete z formy vyndat, seříznout do roviny a kaž- dý jednou vodorovně prokrojit.

2 S oběma dalšími korpusy postupujte stejně, pouze zvyšte množství surovin – na spodní patro 3x, na prostřední 2x.

3 PŘIPRAVTE OVOCNÝ KRÉM. Maliny a jahody zalijte 30 ml vody a přiveďte k varu. V tuto chvíli oslaďte krupicovým cukrem a přidejte vanilku a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pokud chcete krém bez semínek, přepasírujte ovoce do čistého rendlíku a vraťte na plotnu nebo nepasírujte a pouze je rozmixujte tyčovým mixérem. Ve 30 ml vody rozmíchejte škrob a za neustálého míchání přilijte k vroucím malinám a vařte zhruba minutu. Odstavte. Nechte za občasného míchání vychladnout a poté přikryjte fólií a uložte do lednice alespoň na 30 minut.

4 Mascarpone lehce prošlehejte a potom při pomalých otáčkách přilévejte smetanu a šlehejte, dokud nevznikne pevný, nadýchaný krém. Vychlazené maliny prošlehejte, smíchejte s krémovým sýrem a obě připravené složky krému spojte ručně stěrkou. Krém doslaďte podle chuti moučkovým cukrem.

5 PŘIPRAVTE MÁSLOVÝ KRÉM. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Krémem naplňte cukrářský sáček s nástavcem s kulatým otvorem.

6 Na cukrářskou podložku o stejném nebo maličko menším průměru, než je korpus, mázněte trošičku máslového krému a na něj položte první díl korpusu. Díky krému bude korpus držet na místě. Na vršek korpusu kolem dokola nastříkejte kruh z máslového krému. Vytvoříte tím jakousi „ohrádku“, která zabrání styku fondánu s ovocným krémem, který by ho rozmočil. Vnitřek kruhu vyplňte ovocným krémem. Přiklopte dalším dílem korpusu a postup zopakujte. Jako vršek použijte obrácený spodní díl druhého korpusu, který je krásně rovný. Takto sestavte všechna patra a potřete je shora i z boku tenkou vrstvou máslového krému a uhlaďte. Z fondánu vyválejte velký kruh o tloušťce 4 mm a pomocí válečku ho přeneste na dort. Uhlaďte nejdříve vršek a potom boky a přesahující fondán zakrojte.

7 SESTAVTE DORT. Spodní patro dejte na etažér. Vezměte alespoň 4 výztuhové tyčky a seřízněte je, aby byly jen o pár milimetrů kratší, než je výška spodního patra. Zapíchněte je do korpusu, aby vytvořily tvar čtverce tak, aby podpíraly střední patro. Prostřední patro usaďte doprostřed spodního korpusu. Opět seřízněte tyčky a postup zopakujte. Navrch posaďte poslední patro, spoje začistěte stuhami (které přišpendlíte k dortu) a celý dort ozdobte živými květy.

NĚCO NAVÍC
Těsto na korpus můžete péct v jedné formě místo dvou. Doba pečení se ovšem prodlouží minimálně na dvojnásobek, a hlavně nezískáte 2 dokonale rovné plochy (dna forem), které se obzvláště méně zkušeným pekařkám mohou při skládání a rovnání dortu hodit – na jednu rovnou plochu vždy korpus položíte (ať už jakékoli patro), a tou druhou ho naopak nahoře zakončíte. Pokud pečete korpus v jedné formě, můžete ho prokrojit dvakrát nebo třikrát. Pokud používáte na přípravu krému mražené ovoce, myslete na to, že pustí více vody než ovoce čerstvé, a snižte množství přidané vody.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Minipavlova s bazalkovou šlehačkou a čerstvým ovocem

Sušenky na špejli

Nepečený malinový cheesecake do skleničky

Svatební pusinky

Vaše sladké ano

Svatební hostina

Přidat komentář