Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

„Koláč z cukrárny v saském Bad Schandau je z kynutého těsta, ale doma preferuji zrychlenou verzi. Nejde totiž o těsto, ale o náplň!“ upozorňuje na svého favorita Stáňa Moravcová, redaktorka Apetitu.

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
27 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 10-12 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 250 g višňového džemu

    NA TĚSTO

    • 400 g hladké mouky
    • 3–4 lžičky kypřicího prášku
    • 8 lžic mléka
    • 8 lžic oleje (slunečnicového)
    • 100 g krupicového cukru
    • 1–2 sáčky vanilkového cukru
    • 250 g plnotučného tvarohu

    NA MAKOVOU NÁPLŇ

    • 100 g máku, umletého
    • 125 ml mléka
    • 50 g dětských piškotů, umletých nebo jemně nadrcených
    • 2 lžíce rumu
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • špetka mleté skořice
    • špetka nastrouhané kůry z biocitronu 
    • krupicový cukr na dochucení
    • 2 lžíce rozinek předem namočených v rumu

    NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

    • 250 g plnotučného tvarohu
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku 
    • 1 vejce + 1 lžíce rumu

    NA DROBENKU

    • 100 g másla, změklého
    • 180 g hladké mouky
    • 100 g krupicového cukru
    • 2 lžíce mléka

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200 °C; plech s vyšším okrajem (alespoň 2 cm) vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a promíchejte dohladka. Těsto rozprostřete na připravený plech.

2 Uvařte makovou náplň: mák a mléko dejte do hrnce a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience a nechte lehce zchladnout. Smíchejte všechny přísady na tvarohovou náplň a rukama propracujte všechny přísady na drobenku.

3 Na těsto nanášejte po lžících nejprve tvarohovou, pak makovou náplň a nakonec džem. Posypte koláč drobenkou a pečte uprostřed trouby 25–30 minut. Nechte vychladnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mušle na cidru

Pasta alla Norma

Citronový dort

Vepřové souvlaki

14x dezert s tvarohem

22 sladkých makových receptů

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Makovou náplň není nutno zahušťovat piškoty, byla moc hustá a na koláči zůstaly tutuhé hromádky. Nápněmi i džemem dělat malé hromádky. Do drobenky příště mléko nedám, byla lepivá a špatně se drolila na koláč.
Obrazek uzivatele
Nachází se v 09/2013.
Obrazek uzivatele
Moc děkuji, číslo vydání jsem doplnila!
Obrazek uzivatele
Koláč je vynikající. V sezoně dávám misto džemu višně nebo švestky. Tvaroh i mák střikám na těsto sáčkem v pruzích, aby bylo všeho všude stejně

Přidat komentář