Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly

Předkrm v podobě uzeného jazyka nadchne každého gurmána.

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Vaření 2:00
Maso

Ingredience

    • 1 hovězí uzený jazyk (viz Něco navíc)
    • mořská sůl
    • 500ml suchého červeného vína
    • 120g krupicového cukru + na jablka
    • 6 lžic medu
    • 6 jablek, oloupaná a zbavená jádřince
    • 1 snítka tymiánu, lístky nasekané
    • 1/2 lžičky nasekaných lístků rozmarýnu
    • 2 citrony
    • 3 lžíce strouhaného čerstvého křenu
    • 250g zakysané smetany
    • cca 150g směsi salátových lístků 

Příprava jídla

1 Hovězí jazyk uvařte v osolené vodě doměkka; trvá to zhruba 2 hodiny (záleží na stáří toho kterého kusu). Vývar nevyhazujte, bude z něj skvělá polévka. Jazyk vylovte, vložte do studené vody a oloupejte vrchní vrstvu. Po vychladnutí nakrájejte jazyk na tenké plátky. 

2 Do rendlíku dejte červené víno, cukr, 3 lžíce medu a přiveďte k varu. Vařte cca 15 minut nebo až bude mít směs konzistenci řidší karamelové omáčky.

3 Troubu rozehřejte na 150°C. Čtyři jablka nakrájejte na kostičky a vložte je do zapékací mísy. Posypte 2 lžícemi cukru, přidejte 2 lžíce medu, tymián a rozmarýn a přilijte šťávu z 1 citronu. Přiklopte a duste v troubě cca 1,5 hodiny, aby se jablka rozpekla a vytvořila povidla (mají-li jablka málo šťávy, můžete po půl hodině trochu podlít vodou). Nechte vychladnout.

4 Křen smíchejte se 200g zakysané smetany, 2 jablky nakrájenými na malé kostičky (pěkná nemusíte loupat), šťávou z 1/2 citronu a 1 lžící medu a osolte.

5 Na talíře rozdělte lístky salátu. Zbylých 50g zakysanky smíchejte s 1 lžičkou citronové šťávy a salát pokapejte. Vedle rozložte křenový dip a jazyk, který přelijte redukcí z červeného vína a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Jazyk se prodává v celku. Je dost velký, takže ho najednou nespotřebujete, zbytek proto nakrájejte na plátky, prohřejte a podávejte jindy s bramborovou kaší. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborový krém s pečenými paprikami a křepelčími vejci

Pečená hovězí žebra s květákovým pyré a červenou řepou

Tvarohové knedlíčky s blumami, nugátem & zakysankou

Luxusní nedělní menu

reklama

Přidat komentář