Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

Hutný vánoční dort plný ovoce je typicky anglický a ani trochu dietní – vždyť jsme si ho vypůjčili od britské šéfkuchařky a populární požitkářky Nigelly Lawson!

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H
Pečení 2:00
Dort

Ingredience

    • 750 g směsi sušeného a kandovaného ovoce (švestky, rozinky, brusinky, meruňky, višně, třešně, kandovaná pomerančová kůra...)
    • 175 g změklého másla
    • 150 g třtinového cukru
    • 80 ml cherry brandy
    • 40 ml amaretta
    • 2 pomeranče, kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná
    • 2 lžičky perníkového koření
    • 2 lžíce kakaa holandského typu
    • 3 vejce, prošlehaná
    • 75 g mletých mandlí
    • 150 g hladké mouky
    • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • špetka soli

    NA POLEVU

    • 220 g moučkového cukru
    • 2 lžíce citronové šťávy

    NA OZDOBENÍ

Příprava jídla

1 Všechno ovoce, máslo, cukr, brandy, amaretto, pomerančovou kůru i šťávu, kakao a koření dejte do většího kastrolu a opatrně zahřejte. Za občasného míchání povařte na mírném plameni asi 10 minut. Poté stáhněte a nechte alespoň 30 minut (nebo déle) chladnout.

2 Když směs chladne, předehřejte troubu na 150°C. Dortovou formu o průměru 18–20 cm a výšce okraje 10 cm vyložte dvojitou vrstvou pečicího papíru. Papír na vyložení boků by měl formu o několik centimetrů přesahovat.

3 K vychladlé směsi přimíchejte rozšlehaná vejce, mandle a mouku prosátou společně s práškem do pečiva, sodou a solí. Vařečkou vypracujte těsto. Těsto přendejte do vyložené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte přibližně 90 minut až 2 hodiny. Povrch bude pevný, lesklý a mírně lepkavý, špejle bude po zapíchnutí a vytažení také lepkavá, ale nesmí na ní ulpět syrové těsto. Dort nechte ve formě úplně vychladnout.

4 Polevu připravte důkladným smícháním moučkového cukru s citronovou šťávou a 1–2 lžícemi horké vody. Polevu naneste na dort a uhlaďte nožem. Ozdobte pocukrovanými perníkovými postavičkami.

NĚCO NAVÍC
Poměr a složení směsi sušeného ovoce můžete upravit podle své chuti. Kromě švestek, rozinek, brusinek, meruněk, višní a kandované pomerančové kůry a kandovaných třešní, které jsme použili my, můžete přidat i zlaté rozinky, fíky či datle nebo méně obvyklý sušený rybíz či borůvky... A zajímavou kombinaci vytvoříte i přidáním kandovaného zázvoru.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Perníčky s polevou

Perníkové oplatky se zmrzlinou

Brusinková bábovka s perníkovým parožím

Mrkvové muffiny se sněhovou čepicí

Perníkové Vánoce

Vánoce jinak

Přidat komentář