Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční cop s trojí náplní

Každému, co má rád: tvaroh, ořechy i mák.

Vydání: 2014/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 1 cop
Doba přípravy: Do hodiny
+ Kynutí
PT45M
Pečení 0:45
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 200 ml plnotučného mléka, vlažného
    • 3–4 lžíce krupicového cukru
    • 1 kostka droždí (42 g)
    • 2 velká vejce, prošlehaná
    • 600 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 160 g másla, rozpuštěného
    • 1 žloutek a sekané mandle na dokončení

    NA OŘECHOVOU NÁPLŇ

    • 150 ml mléka
    • 2 lžíce tuzemáku
    • 2 lžíce moučkového cukru
    • 150 g nahrubo mletých opražených vlašských ořechů
    • 1 žloutek
    • mleté dětské piškoty na zahuštění

    NA MAKOVOU NÁPLŇ

    • 100 ml mléka
    • 2 lžíce tuzemáku
    • 50 g moučkového cukru
    • špetka skořice
    • 100 g mletého máku
    • 2 lžíce mletých mandlí
    • mleté dětské piškoty na zahuštění

    NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

    • 250 g měkkého tvarohu v kostce
    • 50 g moučkového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 vejce
    • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
    • 2 lžíce rozinek, propláchnutých

Příprava jídla

1 Vlažné mléko promíchejte ve větší míse s 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Na teplém místě nechte kvásek vzejít – asi za 5 minut se začnou tvořit bublinky a hladina stoupat. Přidejte vejce, zbylý cukr, mouku, špetku soli a částečně propracujte. Vmíchejte rozpuštěné máslo a vypracujte soudržné těsto. Propracovávejte ho vařečkou asi 5 minut, až bude hladké. Zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi 45 minut kynout.

2 Mezitím si připravte náplně. Na ořechovou svařte mléko, tuzemák a cukr. Přidejte ořechy, a až začne směs houstnout, vypněte, vmíchejte žloutek a zahustěte piškoty (stačí asi 3 lžíce).

3 Na makovou svařte mléko, tuzemák, cukr, skořici, mák a mandle. Až začne směs houstnout, vypněte a zahustěte piškoty.

4 Utřete přísady na tvarohovou náplň kromě rozinek – ty vmíchejte až nakonec.

5 Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly. Z každého vyválejte asi 40  cm váleček a ten roztlačte na dlouhý obdélník. Do středu každého z nich a po celé délce rozložte vždy jeden druh náplně. Dobře zabalte, aby vznikly tři tunely (těsto kolem, náplň uvnitř). Prameny zapleťte do copu a opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným žloutkem, posypte sekanými mandlemi a nechte 15 minut kynout.

6 Dejte do trouby a pečte 15 minut. Pak ztlumte na 160 °C a dopečte asi 30 minut.

NĚCO NAVÍC

Těsto i náplně lze připravit den předem. Před kynutím těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky. Před pečením rozbalte a nechte na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem – trvá to déle, asi 1 a 1/2 hodiny. Dál pokračujte podle receptu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rozinkové rolky s mandlovými lupínky

Velikonoční věnečky se sušeným ovocem

Velikonoční bochánky

Sladké Velikonoce!

10 dokonalých receptů z kynutého těsta

Přidat komentář