Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční cop s trojí náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Pro zkušené 1 cop

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7471 kcal
Bílkoviny 265 g
Sacharidy 688 g
Tuky 403 g
Vláknina 109 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Každému, co má rád: tvaroh, ořechy i mák.

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné, plnotučné
droždí 1 kostka
42 g
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
sůl 1 špetka
máslo 160 g
rozpuštěné
na dokončení
mandle sekané
na dokončení
Na ořechovou náplň
mléko 150 ml
rum 2 PL
tuzemák
opražené, nahrubo mleté
mleté, na zahuštění
Na makovou náplň
mléko 150 ml
rum 2 PL
tuzemák
skořice 1 špetka
mák mletý 100 g
mleté
mleté, na zahuštění
Na tvarohovou náplň
v kostce
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 1 ks
vanilkový
propláchnuté

Postup

1

Vlažné mléko promíchejte ve větší míse s 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Na teplém místě nechte kvásek vzejít – asi za 5 minut se začnou tvořit bublinky a hladina stoupat. Přidejte vejce, zbylý cukr, mouku, špetku soli a částečně propracujte. Vmíchejte rozpuštěné máslo a vypracujte soudržné těsto. Propracovávejte ho vařečkou asi 5 minut, až bude hladké. Zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi 45 minut kynout.

2

Mezitím si připravte náplně. Na ořechovou svařte mléko, tuzemák a cukr. Přidejte ořechy, a až začne směs houstnout, vypněte, vmíchejte žloutek a zahustěte piškoty (stačí asi 3 lžíce).

3

Na makovou svařte mléko, tuzemák, cukr, skořici, mák a mandle. Až začne směs houstnout, vypněte a zahustěte piškoty.

4

Utřete přísady na tvarohovou náplň kromě rozinek – ty vmíchejte až nakonec.

5

Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly. Z každého vyválejte asi 40 cm váleček a ten roztlačte na dlouhý obdélník. Do středu každého z nich a po celé délce rozložte vždy jeden druh náplně. Dobře zabalte, aby vznikly tři tunely (těsto kolem, náplň uvnitř). Prameny zapleťte do copu a opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným žloutkem, posypte sekanými mandlemi a nechte 15 minut kynout.

6

Dejte do trouby a pečte 15 minut. Pak ztlumte na 160 °C a dopečte asi 30 minut.

NĚCO NAVÍC
Těsto i náplně lze připravit den předem. Před kynutím těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky. Před pečením rozbalte a nechte na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem – trvá to déle, asi 1 a 1/2 hodiny. Dál pokračujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč