Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční věnečky se sušeným ovocem

Rafinovaná kombinace ořechů a sušených hrušek

Vydání: 2014/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 2 nebo 4 věnečky
Doba přípravy: Do hodiny
+ Kynutí
PT25M
Pečení 0:25
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 450 g hladké mouky + na vál
    • 50 g kukuřičného škrobu
    • 1 zarovnaná lžička mleté skořice
    • 1 lžička perníkového koření
    • špetka soli
    • 1 zarovnaná lžička sušeného droždí
    • 80 g másla, vychlazeného
    • 140 ml mléka
    • 2 velká vejce, lehce prošlehaná

    NA NÁPLŇ

    • 280 ml čerstvé pomerančové šťávy
    • 150 g sušených hrušek, nakrájených na kostičky
    • 120 g sultánek, propláchnutých
    • 30 g míchané kandované citrusové kůry (prodává například Marks & Spencer)
    • 60 g másla
    • 120 g třtinového cukru
    • 60 g hladké mouky
    • 120 g lískových oříšků, nasekaných
    • 2 lžičky strouhané kůry z biopomeranče

    NA DOKONČENÍ

    • 60 ml mléka
    • 60 ml krupicového cukru
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Do mísy prosejte mouku, škrob, koření, a špetku soli. Promíchejte se sušeným droždím a zapracujte nasekané máslo. Prošlehejte mléko s vejci. Pak vlijte do mísy k ostatním přísadám a vypracujte soudržné těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte 10 minut, až bude hladké. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Na náplň zvolna zahřejte těsně pod bod varu pomerančovou šťávu s hruškami, sultánkami a kandovanou citrusovou kůrou, aby směs změkla a nabobtnala. Nechte vychladnout. Pak přeceďte a odložte. Z másla, cukru a mouky připravte drobenku a přimíchejte do ní odložené ovoce a kandovanou citrusovou kůru, oříšky a čerstvou pomerančovou kůru.

3 Postup na 2 velké věnce: Vykynuté těsto stlačte pěstí. Rozdělte ho napolovic. Polovinu rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélník 22x30 cm. Rozprostřete na něj polovinu připravené náplně, přičemž okraje nechte volné. Od delší strany srolujte jako roládu. Pak ji opatrně válejte jedním směrem (např. k sobě – válení tam i zpátky by narušilo vrstvy náplně), abyste váleček trochu zúžili a prodloužili. Podélně ho rozřízněte napůl a položte obě půlky vedle sebe řezem nahoru. Zapleťte obě poloviny do spirály a tu stočte do kruhu, aby vznikl věnec. Opakujte s druhou půlkou přísad.

4 Postup na 4 menší věnečky: Postupujte jako u velkých věnců, jen rozválené obdélníky 22x30 cm překrojte napříč napolovic. Vzniknou 4 obdélníky o rozměrech 11x15 cm. Na každý z nich rozetřete čtvrtinu připravené náplně a pokračujte podle receptu na věnce, až vzniknou 4 menší věnečky.

5 Troubu předehřejte na 200 °C. Rozložte věnečky na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout, až zdvojnásobí objem. Potom je pečte 20–25 minut dozlatova.

6 Na dokončení zahřejte mléko s krupico- vým cukrem, až se cukr rozpustí. Potřete jím pečivo okamžitě po vyjmutí z trouby. Nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním ještě pocukrujte.

NĚCO NAVÍC

Před srolováním můžete volné okraje zlehka potřít vlažnou vodou, aby se lépe spojily.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rozinkové rolky s mandlovými lupínky

Velikonoční bochánky

Velikonoční cop s trojí náplní

Sladké Velikonoce!

Přidat komentář