Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Věnec s meruňkami a marcipánem

Kynutý věnec je trochu česká vánočka, trochu německá štóla a trochu estonský kringel. Prostě sladká pohádka s mezinárodním obsazením! 

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 věnec
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 450g hladké mouky + na poprášení
    • špetka soli
    • 225ml mléka, vlažného
    • 23g droždí
    • 1,5 lžíce krupicového cukru
    • 45g másla, změklého
    • 1–2 žloutky

    NA NÁPLŇ

    • 100g sušených meruněk, propláchnutých horkou vodou a nasekaných nahrubo
    • 100ml pomerančového džusu
    • 70g másla, změklého
    • 50g třtinového cukru
    • 25g hladké mouky
    • 50g rozinek
    • 65g vlašských ořechů, nasekaných
    • strouhaná kůra z 1 pomeranče
    • 150g marcipánu

    NA DOKONČENÍ

    • 50g meruňkové marmelády
    • 200g moučkového cukru 

Příprava jídla

1 Den předem dejte meruňky do mističky, zalijte je pomerančovým džusem a nechte nasáknout.

2 Mouku se špetkou soli vsypte do mísy a udělejte důlek. Vlijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Přidejte změklé máslo, žloutky, zbylý cukr a vypracujte pružné hladké těsto, které se nelepí. Poprašte moukou, zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

3 Mezitím slijte meruňky. V míse prošlehejte máslo a cukr, vmíchejte meruňky, mouku, rozinky, ořechy a pomerančovou kůru.

4 Těsto vyklopte na vál a vyválejte na obdélník, co největší zvládnete. Marcipán vyválejte na stejnou velikost. Těsto potřete máslovou směsí se sušeným ovocem a na ně položte plát marcipánu (viz Jak na věc). Pevně zarolujte a poté podélně rozřízněte, na jednom konci ale nedořízněte. Oba prameny těsta kolem sebe navzájem obtočte. Pletenec spojte do kruhu (viz Jak na věc), dejte na plech a nechte ještě půl hodiny kynout.

5 Troubu předehřejte na 180°C. Pečte 30 minut, dokud věnec nebude pěkně zlatavý. Potom jej potřete rozehřátou meruňkovou marmeládou a nechte vychladnout. Moučkový cukr rozmíchejte s vodou (případně s trochou citronové šťávy) tak, aby vznikla poleva, a věnec jí ozdobně přelijte.

NĚCO NAVÍC

Těsto opravdu důkladně vypracujte, aby se vám při vyvalování a stáčení netrhalo.

 

JAK NA VĚC

  • Těsto vyválejte na co největší obdélník (cca 50x25cm) – zejména delší strana musí být taková, aby dala věnec.

  • Těsto naplňte a od delší strany srolujte do válečku. Při rolování si pomozte pečicím papírem či podložkou, na které jste vyvalovali.

  • Rozříznuté prameny opatrně obtočte a konce dobře spojte (aby se vám při pečení nerozjely), těsto srovnejte a nechte chvíli kynout. 
Nahlásit chybu v receptu
reklama

Přidat komentář