Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová panenka s bílým chřestem

Chřestová sezona by letos u nás měla vypuknout koncem dubna, jak předpokládají ve společnosti Český chřest (www. ceskychrest.cz), která se jeho pěstováním zabývá v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. Ke koupi bude nejprve přímo na farmě a potom ve vybraných farmářských prodejnách a na trzích v Praze a v řetězcích Billa, Kaufland a Makro. A na 7. května chystají v Hostíně chřestové slavnosti! 

Vydání: 2016/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
Opékání 0:16
Maso

Ingredience

    • 350g vepřové panenky
    • panenský olivový olej
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 biocitron, na podélné klínky
    • 2 plátky anglické slaniny, opečené dokřupava a rozlámané
    • 1 svazek bílého chřestu, oloupaný a zbavený dřevnatých konců
    • kerblík na ozdobení (nemusí být)

    NA OMÁČKU

    • cca 2 lžíce majonézy
    • 2 sardelové řezy, nasekané
    • 1/2 stroužku česneku, drcená
    • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, opražené
    • 1/2 lžičky najemno nastrouhané kůry z biocitronu
    • 1 lžíce pomerančové šťávy
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř 

Příprava jídla

1 Maso zakapejte v míse olejem; buď ho rozetřete štětcem, nebo ho do masa ručně vetřete. Opepřete. Pak nechte maso aspoň 2 hodiny nebo lépe přes noc odpočívat v chladu.

2 Grilovací nebo běžnou těžkou pánev rozehřejte na střední teplotu, na dno kápněte trochu oleje a rozetřete ho. Panenku opékejte z každé strany asi 8 minut. Mísu vyložte velkým obdélníkem alobalu, nejlépe dvojitého. Opečené maso vyjměte z pánve, položte na alobal, jemně je osolte. Pečlivě zabalte a nechte odpočívat. Maso tak zůstane uvnitř jemně narůžovělé a vláčné. (Chcete-li maso propéct více, vložte je v alobalu na plech do trouby předehřáté na 200°C, a podle libosti nechte dojít, maximálně však 15–20 minut.)

3 Mezitím v uvolněné pánvi opečte klínky citronu, popřípadě i slaninu, na také uvařte chřest v páře doměkka – trvá to cca 6–10 minut.

4 Suroviny na omáčku promixujte, jak moc dohladka chcete, osolte a opepřete. Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou, opečenými klínky citronu, slaninou a s chřestem. 

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí burger s rukolou a zelným salátem

Pizza s chřestem, zelenými olivami a špenátovými lístky

Pesto z ředkvičkových lístků

Bulky s medvědím česnekem

Dva odstíny chřestu

reklama

Přidat komentář