Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová pečeně s whisky omáčkou a pivními bramborami

V malebné krajině jižních Čech leží Svachovka. Statek a golfový resort, kde nejen pálí jedinečnou whisky, ale zároveň tu i skvěle vaří. Třeba touto pečínkou s charakterem nás naprosto dostali!

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ marinování
PT4H
Pečení 4:00
Maso

Ingredience

    NA MASO

    • 1 kg vepřové pečeně v celku s kůží
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 500 ml polotmavého piva Glok
    • 2 cibule, nakrájené nahrubo
    • 5 stroužků česneku, v celku
    • 2 mrkve, na větší kostky
    • 2 stonky řapíkatého celeru, na kostky
    • 2 snítky tymiánu + další na ozdobení
    • 1 snítka rozmarýnu

    NA PIVNÍ BRAMBORY

    • 1 kg brambor Grenaille, vydrhnutých
    • lístky z 1 snítky rozmarýnu, nasekané na jemno
    • 2 cibule, nasekané nahrubo
    • 100 g libové slaniny, nakrájené na kostičky
    • vločková mořská sůl a mletý pepř
    • 300 ml světlého ležáku Glok

    NA OMÁČKU

    • 200 ml demi-glace (prodává např. Silák nebo Konečně vývar)
    • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
    • 4 lžíce smetany ke šlehání
    • 5ml whiskového destilátu Old Well New Spirit

    NA ZELENINU

    • 300 g růžiček brokolice
    • 300 g růžiček květáku
    • 300 g mrkve, na plátky o síle 0,5 mm
    • 100 g másla, rozpuštěného

Příprava jídla

1 Maso očistěte, osolte, opepřete, pro lepší tvar jej můžete svázat provázkem. Zalijte pivem a dejte na 2 hodiny do lednice odležet. Zhruba po 30 minutách maso pravidelně obracejte. Pak jej z marinády vyjměte, důkladně osušte a osolte kůži.

2 Cibuli, česnek a zeleninu na maso vložte spolu s bylinkami do pekáče a navrch položte maso kůží nahoru, zalijte pivem z marinády, přiklopte a dejte na 4 hodiny do trouby rozehřáté na 110°C. Ke konci zvyšte teplotu na 190°C, odklopte poklici a vypečte kůži dozlatova a dokřupava.

3 Zatímco se maso peče, připravte brambory. Každou překrojte na půl a v pekáči je smíchejte s cibulí, slaninou a rozmarýnem. Osolte, opepřete a zalijte pivem. Pečte nejprve v zakrytém pekáči, po 20 minutách odklopte a upečte doměkka.

4 Výpek z masa sceďte přes sítko do rendlíku (zeleninu vyhoďte nebo použijte na jiný účel), k výpeku přidejte ostatní suroviny na omáčku a krátce povařte.

5 Zeleninu vhoďte do vroucí vody – pracujte postupně a každý druh blanšírujte zvlášť) a uvařte na skus. Pak každou várku prudce zchlaďte ve vodě s ledem a nechte okapat. Před podáváním vše prohřejte s rozpuštěným máslem.

6 Na talíř nandejte brambory, plátek pečeně, kolem nalijte omáčku a doplňte zeleninou. Můžete ozdobit snítkou tymiánu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Old Well whisky dortík

Přidat komentář