Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová pečínka s liškami

S láskou k vaření

Vydání: 2014/8
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Pečení 0:45
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg vepřového karé (pečeně bez kosti) 
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce olivového oleje
    • hrst sušených hub, rozemletých na prach (celkem asi 1 a 1/2 lžíce)
    • 3 snítky čerstvého tymiánu
    • 1 snítka rozmarýnu
    • 4 stroužky česneku
    • 375 ml hovězího vývaru
    • 125 ml suchého sherry
    • 500 g lišek, očištěných
    • svazek jarní cibulky, bílá část, na plátky 
    • 1 a 1/2 lžíce másla 

Příprava jídla

1 Troubu rozehřejte na 180 °C. Vepřové karé osolte a opepřete a sůl i pepř vetřete pořádně do masa. Nechte nejméně hodinu odležet a pak maso opečte ze všech stran na olivovém oleji v pánvi vhodné do trouby nebo v pekáčku. Maso vyjměte a celý kus potřete houbovým prachem. Do pánve či pekáče přidejte celé neoloupané stroužky česneku a část bylinek. Vraťte zpět maso a přesuňte do trouby. Pečte zhruba 45 minut, aby maso zůstalo ve středu růžové a šťavnaté. Je-li třeba, podlijte ho během pečení trochou vody či vývarem a přelévejte vypečenou šťávou.

Měkkou pečeni vyjměte z výpeku a uchovejte v teple, než dokončíte šťávu. Výpek zastříkněte sherry, po chvíli přilijte vývar a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Mezitím orestujte na polovině lžíce másla lišky společně s bílou částí cibulek. Šťávu přeceďte, vmíchejte do ní studené zbylé máslo a vložte opečené lišky s cibulkami. Maso nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou, pečeným květákem a bramborovými drobci.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Makové řezy s letními jablky a rybízem

Celerový krém s hříbky

Bramborové drobce

Pečený květák se slaninou

Nedělní oběd v českém duchu

20x houby na všechny způsoby

Přidat komentář