Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety

Díky jogurtové marinádě maso zkřehne a bude krásně šťavnaté. 

Vydání: 2016/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT12M
Maso

Ingredience

    • 250ml řeckého jogurtu
    • 1 lžíce panenského olivového oleje + na potírání
    • 1/2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry + 1 lžíce šťávy + 1,5 celého citronu, na čtvrtky 
    • 1 lžička koriandrového semínka, opraženého a podrceného
    • 1/2 lžíce mleté sladké papriky
    • hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř 
    • 200 g vepřové krkovice nebo ramínka, na 2,5cm kostky
    • 150–200g kuřecích prsních řízků, na 2,5cm kostky
    • 9 třešňových rajčátek
    • 1/2 velké červené cibule, na čtvrtiny 
    • 60 g fety, rozdrobené
    • 3 chlebové placky (arabský chléb, pita, naan) nebo jiné ploché pečivo
    • 1/2 okurky hadovky, podélně rozpůlené a pak nakrájené na tenké plátky snítky kopru k podávání 

Příprava jídla

1 V misce smíchejte čtvrtinu jogurtu, olej, citronovou kůru a šťávu, koriandr a papriku; ochuťte 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Důkladně promíchejte. Směs dejte do 2 uzavíratelných plastových sáčků, do každého nasypte jeden druh masa. Ze sáčků vyžeňte vzduch, uzavřete je a maso protřeste, aby se obalilo marinádou. Nechte stát asi hodinu při pokojové teplotě nebo uložte až na 24 hodin do chladničky (vyjměte 1 hodinu před grilováním).

2 Maso každé zvlášť natáhněte na dlouhé kovové grilovací jehly (nebo namočené špejle) – mezi kostkami ponechte o něco větší než půlcentimetrové mezery, aby se rovnoměrně propékalo; každý špíz ukončete z obou stran kouskem citronu. Cibuli a rajčátka napíchejte na další jehly a potřete olejem. Špízy osolte a opepřete.

3 NA DIP: Zbývající jogurt promíchejte v misce s fetou a 1/4 lžičky soli, pokropte olejem a opepřete.

4 Gril předehřejte na střední až silný žár. Rošt potřete olejem. Kuřecí a vepřové maso opékejte asi 10–12 minut, aby se propeklo, ale ne víc. Cibuli za občasného obrácení opékejte 8–10 minut. Rajčátka opékejte 4–5 minut.

5 Špízy dejte na servírovací talíř. Chlebové placky opékejte z každé strany 1–2 minuty; pak je ihned zabalte do čisté utěrky, aby pustily páru a změkly do podávání.

6 Maso, cibuli, rajčátka, jogurtovou omáčku, okurku a kopr podávejte s chlebovými plackami a opečenými klínky citronu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zeleninové a bramborové špízy na rozmarýnu

Krevetové špízy na citronové trávě

Šípkový ledový čaj s malinami a pomerančem

Ledový chai

Ledový čaj s citronovou trávou, limetou a mátou

Supersalát ze zásob

Křupavý salát se zelenou zálivkou

Rajčatový salát s ricottou a citrusovou gremolatou

Lilkový burger s pestem

Quinoový burger se žampiony

Zelený vegeburger

reklama

Přidat komentář