Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Větrníčky à la éclairky

My jsme se rozhodli pro větrníčky, ale vám nic nebrání tvarovat z těsta tradiční éclairky neboli banánky.

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 20 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
PT35M
Pečení 0:35

Ingredience

    • 100 g másla, nakrájeného na kostičky
    • 2 špetky soli
    • 130 g hladké mouky
    • 4 velká vejce (velikost L)
    • 200 g tmavé čokolády (70%)
    • 500 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 1 lžíce moučkového cukru, prosátého (nebo podle chuti)
    • čerstvé maliny na ozdobení (nemusí být)

Příprava jídla

1 Doprostřed trouby dejte mřížku. Troubu předehřejte na 200°C. Do rendlíku nalijte 250 ml vody a vložte máslo, osolte a přiveďte k varu. Až směs začne vřít, vsypte za stálého míchání vařečkou mouku a vařte a míchejte, až vznikne těsto. Koule by se měla oddělovat ode dna a stěn rendlíku. Rendlík odstavte a těsto nechte asi 5 minut chladnout. Pak po jednom přidávejte vejce a vždy každé důkladně vetřete do těsta vařečkou, teprve potom přidejte další.

2 Plech vyložte pečicím papírem. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou stříkejte na připravený plech s dostatečnými rozestupy těsná jednovrstvá kolečka. Anebo nabírejte vrchovaté lžíce těsta a tvořte na plech úhledné hromádky. Až budete mít hotovo, dejte plech do trouby (doprostřed) a pečte 25 minut.

3 Pak plech vyjměte z trouby a větrníčky (pracujte opatrně, jsou horké!) napíchněte vespod ostrým nožem, aby unikla pára a zevnitř vyschly, položte je na plech opačnou stranou, než byly předtím. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 10–15 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

4 Větrníčky rozřízněte uprostřed ostrým nožem. Čokoládu rozpusťte v ohnivzdorné misce nad vroucí vodou. Čokoládou potřete vršky od větrníčků a nechte ji ztuhnout. Smetanu vyšlehejte dotuha a oslaďte podle chuti. Větrníčky naplňte šlehačkou. Podávejte ozdobené malinami, chcete-li.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelený chřest s parmskou šunkou

Lososová pěna s holandskou omáčkou a okurkou

Anglická hovězí pečeně čili roastbeef

Brambůrky s česnekovým máslem a dvojí hrášek s jarní cibulkou

Přidat komentář