Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Višňový sirup s octem a rozmarýnem

Inspirovali jsme se drinky zvanými shrub – vznikají ze sirupu složeného ze dvou dílů ovoce a dvou dílů octa na jeden díl cukru. Na shrub můžete použít libovolné ovoce (nejrychleji se macerují v cukru jahody) a experimentovat třeba s kořením.

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 500 ml sirupu
Doba přípravy: Do 10 minut
+ odležení
P
Nápoj

Ingredience

    • 225 g zralých višní (mohou být i přezrálé) – část z nich ponechte na ozdobení
    • 110 g krupicového cukru
    • snítka rozmarýnu
    • 225 ml octa (my jsme použili medovo-višňový od Václava Smolíka, zkusit můžete kvalitní jablečný, červený vinný, případně balzamikový nebo kombinaci jablečného a balzamikového)

Příprava jídla

Vypeckované višně promíchejte s cukrem, pomačkejte a vložte snítku rozmarýnu. Ovoce v cukru dejte odležet na 24 hodin do lednice, čas od času promíchejte. Ovoce pustí během odležení šťávu a cukr se rozpustí – tomu napomůžete právě občasným zamícháním.

Druhý den přeceďte přes plátýnko nebo cedník a důkladně vymačkejte, rozmarýn vyhoďte. Ovoce zužitkujte třeba do jogurtu nebo do kaše. Šťávu dolijte octem, seškrabejte do ní případné nerozpuštěné zbytky cukru. Přelijte do čisté lahve nebo sklenice a uložte do chladu. Čas od času protřepte, cukr se časem zcela rozpustí.

3 Na limonádu dejte lžíci sirupu na sklenku, dolijte perlivou vodou a ozdobte pár višněmi. V lednici sirup vydrží zhruba půl roku. Můžete jej použít i do koktejlů nebo místo vody dolít limonádou. Ozvláštní i sladkokyselou salátovou zálivku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Okurkový salát

Přidat komentář