Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Višnový trifle s piškotovými šneky

Hříšně dobrý dezert

Vydání: 2014/5
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ Chlazení
PT10M
Pečení 0:10
Pohár Britská

Ingredience

    • 3 vejce, pokojové teploty
    • 80 g krupicového cukru
    • 100 g hladké mouky, prosáté

    NA KRÉM

    • 100 g krupicového cukru
    • 100 g škrobu
    • 4 velká vejce + 2 žloutky
    • 2 lžičky vanilkového extraktu
    • 600 ml mléka
    • 600 ml smetany ke šlehání (30 %)

    NA DOKONČENÍ

    • višňová nebo rybízová marmeláda
    • 700 g višní v sirupu či kompotovaných višní (viz Něco navíc)
    • 100 ml třešňovice nebo brandy
    • 400 ml smetany ke šlehání (30 %)
    • 100 g tmavé čokolády, nastrouhané nahrubo

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Opatrně a po částech přidejte mouku a promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, pečlivě rozetřete a pečte asi 8–10 minut (pozor, piškot nepřepečte, při následném rolování by mohl praskat) do světle zlatavé barvy. Raději ho z trouby vytáhněte o chvilku dřív než později!

2 Po vytažení z trouby piškot opatrně překlopte z plechu na čistou utěrku. Nechte zchladnout a poté opatrně sloupněte papír, na kterém se piškot pekl. Korpus pomažte marmeládou a pomocí utěrky zarolujte od delší strany do rolády. Nechte zcela vychladnout.

3 V hlubší misce prošlehejte cukr, škrob, vejce, žloutky a vanilkový extrakt. Mléko a smetanu nalijte do hrnce a zahřejte pod bod varu. Pomalu a za stálého prošlehávání vlijte horkou smetanu s mlékem k prošlehaným vejcím s cukrem. Vše vlijte zpět do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání vařte tak dlouho, až vznikne hustý krém. Nepanikařte, pokud se vám začnou dělat hrudky, a míchejte dál, dokud krém nezhoustne a nebude hladký. Přelijte ho do čisté mísy, na hladinu krému položte potravinářskou fólii (tak vám nevznikne škraloup) a dejte vychladit do lednice.

4 Višně slijte (šťávu uschovejte) a vypeckujte. Do šťávy vmíchejte třešňovici či brandy.

5 Vychladlou roládu nakrájejte na 1 cm silné plátky. Rozložte je na pracovní plochu a pokapejte šťávou z višní. Potom je vyskládejte na dno a podél stěn nádoby na trifle (pokapanou stranou dovnitř).

6 Šlehačku ušlehejte dotuha. Do vyložené nádoby navrstvěte část krému, na něj dejte zbylé plátky piškotu a pokryjte zbytkem krému. Na ten rozložte višně (pár si jich nechte na ozdobu) a vše zakryjte šlehačkou. Hotový trifle ozdobte strouhanou čokoládou a zbylými višněmi.

NĚCO NAVÍC

Pokud máte višňový kompot, musíte nejdřív zredukovat šťávu: svařte ji s 1 až 2 lžícemi třešňové marmelády nebo trochou cukru a nakonec ji smíchejte s destilátem. Višňová marmeláda bývá velmi sladká, odolejte proto a šlehačku opravdu neslaďte, krásně totiž sladkost marmelády i krému vyvažuje.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem

Oříškové dortíky s kávovým krémem

Piškotové dezerty

Pruhovaný dort

Trifle s profiterolkami a opilým ovocem

Želé trifle

Opilý čokoládový trifle

8x nebeský trifle

Přidat komentář