Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

„Vzpomínka na italské léto“ – Broskvový dort s bílou čokoládou, rozmarýnem, karamelizovanými piniovými oříšky a limoncellem

Popis receptu: 

Tento dort vším evokuje léto v Itálii. Rozmarýn a piniové oříšky, citrónové limoncello, šťavnaté broskve, to vše je pro mě ztělesněním dovolené a léta u moře, ve stínu borovic, s tradičním italským likérem v jedné ruce a právě utrženou broskví v ruce druhé. Tento dort je nejlepší v sezóně broskví, které se skvěle doplňují s kyselým limoncellem, aromatickým rozmarýnem a sladkým krémem z bílé čokolády. 

Autor: Kristýna Šperková
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 8 ks
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    na dort:

    225 g změklého másla

    350 g cukru

    4 velká vejce

    semínka z jednoho vanilkového lusku nebo lžička vanilkové esence

    nastrouhaná kůra z 1 biocitronu

    350 g hladké mouky

    1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva

    ¾ čajové lžičky jedlé sody

    špetka soli

    225 ml zakysané smetany + lžíce mléka

    2 lžíce limoncella

    2 menší broskve – v sezoně čerstvé, v zimě poslouží konzervované

     

    na sirup:

    80 ml limoncella

    šťáva z půl citronu

    5 lžic cukru

    rozmarýn

     

    na krém:

    250 ml smetany ke šlehání

    2 snítky rozmarýnu

    500 ml mascarpone

    4 lžíce limoncella

    300 ml bílé čokolády

     

    Na karamelizované piniové oříšky:

    50 g piniových oříšků

    3 - 5 lžic krupicového cukru

     

    Na dokončení:

    150 g broskvového džemu

    bílá čokoláda, smetana ke šlehání a mandle na šištičky

    bílá čokoláda, gelová potravinářská barva a jedlé květy na čokoládové střepy

    ovoce a květiny na dozdobení

Příprava jídla

Postup:

  1. 1.Troubu předehřejeme na 170°C. Dvě malé dortové formy o průměru 17 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem (dno a boky zvlášť, aby nám papír nezdeformoval upečený korpus). Já preferuji menší a vyšší dortíky, lze také upéct do větší formy, pak bude dort nižší.
  2. 2. Máslo vyšleháme s cukrem do lehké, světlé pěny. Postupně zašleháváme jedno vejce pokojové teploty za druhým. Poté přidáme dvě lžíce likéru limoncello.
  3. 3. Přidáme vanilku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Kůru doporučuji případně i pokrájet nožem na co nejmenší kousíčky, aby v dortu nevadila, nelezla do zubů, ale pouze jen ochucovala.
  4. 4. Prosejeme mouku společně s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
  5. Zakysanou smetanu smícháme se lžící mléka. Po částech a střídavě s moukou ji zamícháváme k našlehanému máslu s cukrem a vejci.
  6. 5. Do těsta pomalu ručně zamícháme na menší kousky pokrájené broskve.
  7. 6. Rozprostřeme do forem a pečeme cca 35 – 45 minut, závisí to na výšce korpusu, nikdy však neselže kontrola pomocí zapíchnuté špejle. Počítejte s tím, že dort s čerstvým ovocem se peče spíše déle, ale samozřejmě se nesmí spálit.
  8. 7. Korpusy necháme vychladnout a mezitím si připravíme čokoládové střepy. V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozpustíme 300 g bílé čokolády. Rozdělíme ji na dvě části, které lehce obarvíme potravinářským barvivem (já použila růžové a zelené). Čokoládu nalijeme na plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem; tam, kde se barvy potkávají, můžete vytvořit mramorování nožem. Lehce uhladíme stěrkou a poté poklademe jedlými květy a rozmarýnem. Necháme ztuhnout a poté nakrájíme na kousky požadovaných tvarů.
  9. 8. Čokoládové šišky na ozdobu si můžeme připravit takto: z bílé čokolády rozpuštěné s trochou smetany po zchladnutí tvarujeme malé šištičky, na které pomocí rozpuštěné čokolády a štětce lepíme plátky mandlí.
  10. 9. Připravíme si karamelizované piniové oříšky. Ve větší nepřilnavé pánvi opražíme oříšky dozlatova, posypeme cukrem, zamícháme a necháme zkaramelizovat. Větší část oříšků pokrájíme nožem nebo v robotu na středně jemno, trochu si necháme stranou vcelku na ozdobu.

 

Příprava krému:

  1. 1. Krém začneme připravovat den předem. Smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme snítky rozmarýnu a zahříváme těsně pod bod varu (nesmí se vařit, jinak se nevyšlehá!). Necháme vystydnout nejlépe přes noc.
  2. 2. Do mascarpone pomalu zašleháme 300 g rozpuštěné zchladlé čokolády a přidáme limoncello. Ze šlehačky odstraníme rozmarýn, vyšleháme do tuha a stěrkou zamícháme do mascarpone. V sezoně můžeme přidat na kousky nakrájené broskve, potom si ale musíme dát stranou část krému na potažení, který by měl zůstat bílý a bez kousků.

 

Sestavení dortu:

  1. 1. Sirup na potření korpusů si připravíme z 80 ml limoncella, šťávy z půl citronu, 5 lžic cukru a pár snítek rozmarýnu. Všechny ingredience krátce svaříme do malinko hustšího sirupu.
  2. 2. Korpusy zarovnáme nožem do roviny, rozkrojíme na dva pláty a hojně je potřeme citronovo-rozmarýnovým sirupem.
  3. 3. Pokud nám zbyde sirup, přidáme k němu broskvovou marmeládu a zahřejeme v rendlíku. Můžeme přidat ještě limnocello nebo rozmarýn. Chceme-li, můžeme propasírovat, já mám radši, když zůstanou kousky. V sezoně si můžeme připravit pyré z čerstvých broskví.
  4. 4. Každý plát potřeme vrstvou broskvové marmelády, vrstvou krému a posypeme pokrájenými karamelovými piniovými oříšky.
  5. 5. Dort potřeme zbylým krémem a uhladíme stěrkou. Necháme ztuhnout v lednici.
  6. Ozdobíme podle fantazie květinovými střepy, mandlovými šiškami, ovocem (v sezoně nejlépe broskve, v zimě exotiku navodí třeba mnou použité kumquaty) a karamelizovanými piniovými oříšky.

Přidat komentář