Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zaklechtaná slepice

Podkrkonošský recept, který jsme našli v Regionální kuchařce Petry Pospěchové. Ta ke slepici radí široké nudle nebo knedlík. Nám se osvědčil opečený bramborový.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT5H
Vaření 5:00
Kuře

Ingredience

    • 1 slepice (kolem 1,8 kg), naporcovaná, lze použít mraženou, rozmrzlou
    • 1 menší mrkev, nakrájená na kostičky
    • 4cm kousek petržele, na kostičky
    • malý kousek celeru, nakrájený na kostičky
    • 1 cibule, oloupaná, ale v celku
    • po 5 kuličkách nového koření a pepře + sůl
    • 4 lžíce másla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • špetka mletého muškátového květu + na ozdobení
    • 250 ml zakysané smetany
    • 1 žloutek
    • 5 snítek petrželky kudrnky, nasekaných nadrobno
    • opečené bramborové knedlíky k podávání

Příprava jídla

1 Naporcovanou slepici dejte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Přidejte mrkev, petržel, celer, cibuli, nové koření a celý pepř, osolte. Vařte přiklopené na mírném až středním ohni, aby maso změklo (trvá to obvykle okolo 4 hodin). Pak porce slepice vyjměte a odložte stranou, vývar přeceďte a nechte zchladnout.

2 V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte mouku a muškátový květ. Umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji zchladlým vývarem (cca 1 litrem), promíchejte, přiveďte k varu a na mírném ohni nechte vařit zhruba hodinu.

3 V zakysané smetaně rozmíchejte žloutek a opatrně ji vmíchejte do zhoustlé omáčky (směs můžete nejprve promíchat s naběračkou horké omáčky). Nechte chvíli probublávat, potom vmíchejte petrželku. Nakonec přidejte do omáčky uvařené porce slepice (maso můžete také obrat) a nechte prohřát. Podávejte s knedlíky (můžete je také opéct na oleji či sádle jako my), lze poprášit ještě trochou muškátového květu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Strouhanky

Bramborový salát po turecku s vejci

Kükü (perská omeleta)

Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Česnekové kuřátko na pánvi

Přidat komentář