Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečený letní květák

Květák se většinou zapéká v bešamelu se sýrem, ale tahle letní verze po italsku má rozhodně něco do sebe.

Vydání: 2017/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT50M
Pečení 0:50
Zelenina

Ingredience

    • 1 větší květák, rozdělený na větší růžičky
    • 2 lžíce olivového oleje + na pokapání květáku
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 250 g rajčatové passaty
    • 1/2 lžičky sušeného oregana
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 4 lžíce suchého bílého vína
    • 500 g zralých rajčat (my jsme použili mix červených i žlutých třešňových rajčátek), rozpůlených nebo na čtvrtky podle velikosti
    • 1 malý svazek bazalky (část lístků ponechte na ozdobení)
    • špetka chilli vloček
    • 3 lžíce strouhaného parmazánu
    • 3 lžíce strouhanky, nejlépe panko
    • 250 g mozzarelly, natrhané na kusy

Příprava jídla

1 Rozehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Díly květáku pokapejte štědře olejem, osolte, opepřete, pak je vložte do hlubší zapékací mísy. Pečte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Jedenkrát růžičky otočte. Pak vyjměte z trouby. 

2 Passatu promíchejte s oreganem, česnekem a vínem a nalijte kolem květáku. Mezi růžičky květáku vmáčkněte rajčata a lístky bazalky. Posypte troškou chilli vloček a přelijte 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a pečte 25 minut, nebo dokud rajčata nezměknou, nepustí šťávu (případně jim pomozte zmáčknutím) a tu a tam lehce nezhnědnou. 

3 Smíchejte parmazán a strouhanku. Natrhanou mozzarellou poházejte květák s rajčaty, posypte sýrovou strouhankou a nechte dalších 10 minut zapéct. Povrch by měl být zlatavý a křupavý. Posypte zbývající bazalkou a servírujte s jednoduchým zeleným salátem a křupavou bagetou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bylinková polévka s mandlemi

Vepřové maso s nudlemi po asijsku

Skandinávské kuličky s okurkovým salátem

Duhový pstruh na páře s pomerančem a tymiánem

Přidat komentář