Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zeleninové a bramborové špízy na rozmarýnu

Špízy nabízejí nesčíselně možností obměn. Ochutit maso a zeleninu můžete nejen marinádou, ale také tím, na co je napíchnete... Zkuste třeba rozmarýnové větvičky!
Vydání: 2016/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2-3 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ namáčení: 30 minut, + vaření: 15 minut
PT15M
Zelenina

Ingredience

    • 6 silných snítek rozmarýnu (aspoň 25cm dlouhých) nebo špejle
    • 8 (cca 200–250g) drobných cibulek (malých šalotek, cipollini, přerostlých jarních...)
    • 1 lžíce panenského olivového oleje + na potírání
    • 1–2 lžíce zlatých rozinek, propláchnutých
    • 125ml suchého bílého vína (Sauvignon Blanc) 
    • 60 ml bílého balzamikového octa
    • 1–2 lžíce krupicového cukru
    • 1 malý bobkový list
    • hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř 
    • 8 (celkem cca 350 g) drobných brambor 
    • cca 125 g pancetty či libové slaniny, na tenké plátky
    • 250 g žlutých třešňových rajčátek

Příprava jídla

1 Snítky rozmarýnu očistěte tak, aby na nich zbyly jen rovné hlavní stonky s lístky. Otrhané lístky nasekejte a odměřte z nich 1 lžíci (zbytek uschovejte pro jiné použití). Namočte je na 30 minut do studené vody.

2 Mezitím rozpulte, oloupejte a na tenká kolečka nakrájejte 2 cibulky. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a nakrájené cibulky na něm opékejte zčásti dozlatova, asi 10 minut. Odstavte. Vmíchejte rozinky, víno, ocet, cukr, nasekaný rozmarýn, bobkový list, 1/2 lžičky soli a 2–3 špetky pepře. Přiveďte k varu na středním až silném ohni a za občasného míchání vařte, až směs zesirupovatí, asi 15 minut.

3 Brambory dejte do hrnce, zalijte asi 2,5cm nad vodou a osolte. Přiveďte k varu a pak 5 minut vařte. Přidejte zbývající cibulky a dále vařte, až brambory změknou tak, že půjdou propíchnout nožem (asi 2–3 minuty). Sceďte a nechte zchladnout, aby se s nimi dalo pracovat.

Gril předehřejte na střední až silný žár. Brambory obalte plátky slaniny. Brambory, cibulky i rajčátka napíchejte každé zvlášť na špízy z rozmarýnu či na špejle.

5 Rošt potřete olejem, opékejte za občasného obracení 10–15 minut, aby slanina zkřupavěla a zelenina (rajčátkům nejspíš bude stačit 5 minut) se opekla místy dočerna. Podávejte s cibulovo-rozinkovou omáčkou nebo s dipem (viz níže).

DIP S PEČENÝM ČESNEKEM

Odřízněte vršky 3 palic česneku a pokapejte je olivovým olejem. Osolte a opepřete. Zabalte do alobalu a pečte v troubě na 180°C asi hodinu. Nechte vychladnout a pak jednotlivé stroužky vymačkejte ze slupek. Promíchejte s 250g zakysané smetany, hrstí nasekané bazalky, 2 lžícemi olivového oleje, lžící nasekaných piniových oříšků a lžící parmazánu. Osolte a podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krevetové špízy na citronové trávě

Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety

Šípkový ledový čaj s malinami a pomerančem

Ledový chai

Ledový čaj s citronovou trávou, limetou a mátou

Supersalát ze zásob

Křupavý salát se zelenou zálivkou

Rajčatový salát s ricottou a citrusovou gremolatou

Lilkový burger s pestem

Quinoový burger se žampiony

Zelený vegeburger

reklama

Přidat komentář