Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zeleninové pakorky

Nebojte se do přípravy zapojit také hosty – naučí se něco nového a při smažení zeleninových ‚bramboráčků‘ se mohou klidně střídat. 

Vydání: 2017/1
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Smažení 0:15
Chuťovka

Ingredience

    • 2 velké cibule
    • 1 mrkev
    • 1 petržel
    • 1 červená řepa
    • 1 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • 1 lžička mletého koriandru
    • sůl
    • 1/2 lžičky mletého chilli
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • 4–6 lžic hladké mouky (pro bezlepkovou variantu použijte cizrnovou)
    • rostlinný olej na smažení
    • 1 limeta a 1 citron k podávání + na dochucení dipu

    NA DIP

    • 200g zakysané smetany
    • 1 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
    • 1 lžíce lístků máty, nasekané 

Příprava jídla

1 Cibuli oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte na 1cm silná kolečka. Mrkev, petržel a řepu nastrouhejte nahrubo. Cibuli rozdělte do dvou misek, do jedné přidejte mrkev a petržel, do druhé řepu.

2 Do mrkvové směsi přidejte nasekanou petrželku, římský kmín, koriandr a sůl. Do směsi s červenou řepou přisypte chilli a zázvor.

3 Do každé misky nasypte 2 lžíce mouky a vše promíchejte a promačkejte. Zelenina pustí vodu, směs zvlhne a bude pěkně držet pohromadě. Pokud je třeba, přilijte trochu vody – cílem ale není řídké těstíčko, naopak!

4 V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Pomocí lžíce nebo prsty nabírejte směs a opatrně ji vkládejte do oleje. Smažte dokřupava a dozlatova. Pak nechte odsát na papírové utěrce.

5 Na dip smíchejte zakysanou smetanu a bylinky. Citron a limetku nakrájejte na klínky. Dip dotáhněte solí a limetkovou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Pakorky doporučujeme sníst co nejdřív, dokud jsou krásně křupavé. Pokud se bojíte, že vám hmota nebude po usmažení držet pohromadě, můžete do obou směsí rozdělit 1 prošlehané vejce a přidat trouchu hladké mouky. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Obložené chlebíčky

Pečené koleno

Hruška na toustu

Salát s čočkou a uzenou makrelou

Tousty & vývar s křenem

Přidat komentář