Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zelený vegeburger

Není burger jako burger... Tenhle je zelený, bezmasý a neuvěřitelně návykový!

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Pečení 0:15
Sendvič

Ingredience

    • 1 hrnek mražené kukuřice, povolené
    • 1 hrnek mraženého hrášku, povoleného
    • 1 hrnek bílých fazolí, propláchnutých z konzervy nebo vařených
    • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
    • 1/2 svazku čerstvého koriandru
    • velká hrst zelené petrželky
    • 75g celozrnné nebo bezlepkové mouky
    • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
    • 1/2 lžičky kajenského pepře
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce sezamových semínek
    • 1 lžíce slunečnicových semínek
    • rostlinný olej na opékání
    • hrst baby špenátu, rukoly nebo mangoldu
    • 4 pěkné burgerové housky

    NA CHIPSY

    • 1 větší červená řepa a 1 batát (sladká brambora), na co nejtenčí plátky
    • 2 lžičky rostlinného oleje
    • 1 lžička jablečného octa

    NA OMÁČKU

    • 1 jarní cibulka
    • špetka kajenského pepře
    • 1/2 stroužku česneku
    • 1/2 hrnku cizrny (z konzervy nebo vařené)
    • 4 nakládaná sušená rajčata
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • šťáva z 1 citronu
    • 3 lžíce panenského olivového oleje 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Do mixéru dejte kukuřici, hrášek, fazole, cibuli, koriandr, petrželku, mouku, římský kmín, kajenský pepř, 1/2 lžičky soli a pepř podle chuti a rozmixujte na hrubší pastu. Přidejte sezamová a slunečnicová semínka a pulzy promíchejte. Ze směsi vytvarujte 4 burgery, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 10 minut mrazit, poté přesuňte do chladničky.

2 Řepu a batáty rozložte na plech, zakápněte olejem a octem, posolte a promíchejte (pokud nechcete, aby vám řepa obarvila batáty, promíchejte každou zeleninu zvlášť). Pečte zhruba 15 minut dokřupava.

3 Na omáčku dejte do mixéru jarní cibulku, kajenský pepř, česnek, cizrnu, rajčata, dijonskou hořčici a citronovou šťávu a rozmixujte. Pak postupně přilévejte olej tak, aby vznikla pěkná omáčka o konzistenci majonézy.

4 V pánvi rozpalte olej a opečte na něm burgery z obou stran dozlatova. Housky prořízněte a krátce je opečte řeznou stranou na pánvi nebo pod grilem. Spodní část housky potřete vždy omáčkou, na ni dejte část špenátu (či rukoly nebo mangoldu), na něj posaďte burger, potřete omáčkou, přidejte část zeleninových chipsů a zbývajícího špenátu či jiných zelených lístků a nakonec přiklopte horní částí housky. Podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zeleninové a bramborové špízy na rozmarýnu

Krevetové špízy na citronové trávě

Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety

Šípkový ledový čaj s malinami a pomerančem

Ledový chai

Ledový čaj s citronovou trávou, limetou a mátou

Supersalát ze zásob

Křupavý salát se zelenou zálivkou

Rajčatový salát s ricottou a citrusovou gremolatou

Lilkový burger s pestem

Quinoový burger se žampiony

Přidat komentář