Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zelné pirožky

Polská vánoční specialita

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Chuťovka Středoevropská

Ingredience

    • 400 g polohrubé mouky + na vál
    • 1 vejce
    • sůl
    • 2 žloutky, rozšlehané
    • celý kmín na posypání
    • hrubozrnná sůl na posypání

    NA NÁPLŇ

    • 4 lžíce domácích škvarků, nasekaných
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 500 g kysaného zelí, důkladně vymačkaného a překrájeného (viz Něco navíc)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • krupicový cukr podle chuti

Příprava jídla

1 Na náplň zahřejte v pánvi škvarky, zpěňte na nich cibulku, přidejte zelí, osolte a opepřete a 15–20 minut duste pod poklič- kou doměkka. Náplň dolaďte solí, pepřem a cukrem a nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Na vál prosejte mouku, přidejte vejce, 200ml vody a lžičku soli a vypracujte nelepivé těsto. Těsto rozdělte na 2–3 stejné díly a z každého z nich vyválejte asi 3mm plát. Ten nakrájejte na čtverce o hranách 8–10 cm. Na každý čtverec dejte 1–2 lžičky náplně, okraje potřete žloutkem, přehněte a pevně přitiskněte okraje.

3 Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete žloutkem, posypte solí a kmínem a pečte dozlatova 15–20 minut.

NĚCO NAVÍC

Nemáte-li rádi kysané zelí pro jeho příliš výraznou chuť, můžete náplň připravit stejně i ze sladkokyselého sterilovaného nebo do ní stejným způsobem podusit nakrouhané čerstvé hlávkové zelí.

Vánoce v Polsku

Ola Chytra, fotografka: „Na našem štědrovečerním stole by mělo být co nejvíc, ale minimálně 12 chodů ‚z darů země‘. Jako základ se podává speciální zakysaný boršč a k němu ‚ouška‘, což jsou malé vařené pirožky plněné houbami, vlastně takové ravioli. Nejíme maso, jenom ryby, které si každá rodina připravuje jinak, a nesmí chybět moje zamilované ‚kapustne pirogy‘. Další typický chod je pšeničná ‚kutja‘ či těstoviny, které se dělají nasladko s mákem a medem.“

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Anglický vánoční dort

Maďarská rybí polévka

Vánoční poleno

Panettone

Přidat komentář