Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zmrzlinová káva

Sofistikovaná verze ledové kávy důstojně zastoupí dezert.

Vydání: 2017/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ louhování kávy
PT10M
Vaření 0:10
Zmrzlina

Ingredience

    NA KARAMELOVÝ SIRUP

    • 200 g třtinového cukru
    • 300 ml vroucí vody
    • 1 lžíce javorového sirupu nebo zlatého sirupu

Příprava jídla

1 Na sirup do hrnce se silným dnem nasypte vrstvu cukru, aby pokryl dno, a zahřívejte na středním plameni. Počkejte, až se cukr roztaví a zkaramelizuje, posypte další dávkou cukru a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen cukr. Hrnec zvedejte z plotny a kružte jím, aby se karamel nepřipálil. Poté zalijte vodou (pozor, karamel prudce zabublá) a nechte mírným varem vařit 10–15 minut. Pak přimíchejte javorový sirup a přes sítko přelijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout. (Takto připravený sirup se hodí nejen do drinků, ale také na lívance, kaše...)

2 Ve džbánu smíchejte kávu a mléko, doslaďte podle chuti sirupem. Do sklenic rozdělte kopečky zmrzliny a zalijte mléčnou kávou. Ozdobte šlehačkou a karamelovým sirupem.

NĚCO NAVÍC Kávu umletou nahrubo nasypte do vysokého džbánu s uzávěrem a dolijte chladnou vodou (1 díl kávy na 8 dílů vody). Zamíchejte, přikryjte a nechte v chladu 18 hodin louhovat. Přes sítko přelijte do mísy a pak přes plátýnko zpět do džbánu. Opakujte, dokud nezachytíte všechny částečky kávy. Takto připravená káva v lednici vydrží až měsíc.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní čokoládová zmrzlina

Základní malinová zmrzlina

Základní vanilková zmrzlina

Float s černým pivem a vanilkovou zmrzlinou

Affogato z čaje matcha

Malinový float s čepicí z marshmallow

Malinový sorbet s proseccem

Třešňový float s colou

Přidat komentář