Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kořeněný salát z bulguru s cizrnou

Bulgur – drcená pšeničná zrnka – se v Apetitu objevuje hned dvakrát. A zaslouží si to! Díky nim přestanete považovat salát za ,hladové‘ jídlo.
Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Salát Asijská

Ingredience

    • 1 kg dužiny z dýně, bez semínek, nakrájené na malé kostky
    • 2 červené papriky, očištěné, bez semínek a nakrájené na proužky
    • 2 lžíce ostré paprikové pasty harissa (například značky Rajah)
    • 1 lžíci rostlinného oleje
    • 140 g bulguru (viz tip na straně 72)
    • 600 ml horkého zeleninového vývaru (může být z kostky – nejkvalitnější je biobujon Wurzel, k dostání v prodejnách zdravé výživy)
    • 1 rozdrcený stroužek česneku
    • šťávu z ½ citronu
    • 150 ml bílého jogurtu, ideálně bio
    • 400 g konzervované cizrny, scezené a opláchnuté (například značky Bonduelle, kolem 22 Kč)
    • 180 g menších špenátových lístků
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. V míse promíchejte kostky dýně a proužky papriky s harissou a olejem. Rozestřete je na plech a opékejte v troubě asi dvacet minut, až zelenina změkne a po okrajích začne zlátnout.

2. Mezitím podle návodu na obalu připravte bulgur: zalijte ho v míse horkým masovým ­vývarem a nechte zvláčnět.

3. V jiné misce smíchejte česnek, citronovou ­šťávu a jogurt, osolte a opepřete podle chuti.
Až bulgur trochu (ale ne úplně) vychladne, promíchejte ho s opečenou zeleninou, cizrnou a špenátem. Díky teplému bulguru špenátové lístky trochu zavadnou. Pokud je třeba, osolte a opepřete; přelijte česnekovým jogurtem a ihned podávejte.

Tip na obměnu

Pokud bulgur zrovna nemáte ve spíži, můžete ho nahradit kuskusem. Připravte ho podle návodu na obalu a pak už postupujte podle našeho receptu, jen vynechte bod 2.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.36

Přidat komentář