Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špaldové halušky se zelím a špekem

Tohle stoprocentně zdravé biojídlo je přímo nabité senzačními chutěmi. Uzený tempeh (lisovaný sójový tvaroh) nahradí špek – a výrazná chuť špaldové mouky dodá haluškám nový půvab.

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
P

Ingredience

    • kvalitní olej, například sezamový
    • 1 malý celer, oloupaný a nakrájený na kostky
    • 300 g uzeného tempehu
    • 1 nakrájená cibulka
    • 250 g nakrájeného zelí
    • sůl, ocet, cukr na dochucení
    • přepuštěné máslo, nemusí být

    Na halušky:

    • 100 g hladké celozrnné špaldové mouky
    • 100 g hrubé celozrnné špaldové mouky nebo špaldové krupice
    • 1 vejce
    • špetka soli a strouhaného muškátového oříšku

Příprava jídla

Na lžíci oleje osmahněte v pánvi celer a uzený tempeh. Dejte stranou. Do pánve vsypte nakrájenou cibulku a osmahněte na ní zelí. Osolte a krátce poduste; chuť případně dotáhněte trochou octa a cukru. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a v míse smíchejte suroviny na halušky a tolik vody, aby vzniklo velmi husté těsto. Až začne voda vřít, protlačujte do ní přes speciální struhadlo s kulatými otvory halušky. Povařte tři až čtyři minuty – raději postupně než všechny najednou. Potom je vyjměte děrovanou naběračkou a ihned vložte do hrnce s ledovou vodou, případně propláchněte. Před podáváním je osmahněte na pánvi na troše kvalitního oleje nebo přepuštěného másla. Podávejte s dušeným zelím a ‚špekem‘ z celeru a tempehu (pro příznivce klasiky: v kvalitě bio je už k mání i klasická slanina nebo šunka!).

Pšenka vám pokvete
…a imunitní systém poděkuje, pokud si oblíbíte pšenici pluchatou neboli špaldu. Kdysi běžná obilnina se dnes rychle vrací i do širší prodejní sítě (např. Bioharmonie, 1 kg za cca 34 Kč). Mouka má příjemnou, jemně oříškovou chuť, její lepek je lehce stravitelný a špaldové pečivo nenadýmá. Navíc se z ní dobře peče, jíška získá sytou chuť i barvu a z krupice je skvělá kaše.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špaldové krekry z vinného těsta

Bulgurový salát s tofunézou

Polévka z červené čočky

Čokoládová buchta se švestkami

Komentáře

Obrazek uzivatele
Kde se dá sehnat uzený tempech?
Obrazek uzivatele
Kupuje se v bioobchodech, já ho například kupuji v toulcově dvoře - www.toulcuvdvur.cz a je to vážně dobrota

Přidat komentář