
Hovězí na houbách
Úžasný způsob, jak si pochutnat na zmražených houbách! Pokud máte kamna s troubou, dejte vše do římského hrnce a nechte ho pracovat za vás.
Vydání: 2006/4
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: alespoň 60 minut
Dušení: alespoň 60 minut
P
Ingredience
- 2 hrsti sušených hub + hrnek mléka k namočení hub, nebo asi
- 250 g mražených hub
- 1 středně velká cibule, oloupaná
- a nakrájená
- 3–4 lžíce jemného rostlinného oleje
- 4 plátky hovězího, každý o hmotnosti cca 180 g, z kýty, plece nebo kližky
- sůl, pepř, kmín, případně majoránka
- na dochucení
- 1 lžíce másla prohnětená s trochou
- hladké mouky
Příprava jídla
Klasická metoda
1. Sušené houby namočte zhruba na hodinu do vlažného mléka, zmražené nechte trochu povolit. Na oleji v kastrolu osmahněte cibulku, shrňte ji trochu stranou a po obou stranách opečte v oleji naklepané plátky masa. Přidejte scezené sušené nebo mražené houby, promíchejte, přidejte sůl, pepř a kmín. Snižte plamen, kastrol přikryjte a maso duste zhruba hodinu. Pokud se šťáva příliš vysmaží, podlijte trochou vody.
2. Až maso změkne, nechte ve šťávě rozpustit máslo s moukou a případně dochuťte majoránkou. Krátce povařte, aby omáčka zhoustla.
Metoda v římském hrnci
1. Hrnec předem namočte do studené vody, stačí na deset minut. Do spodní části rozložte cibuli a houby, na ně dejte plátky masa, zakápněte olejem, osolte a okořeňte. Hrnec přikryjte, vložte do studené trouby, zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. (Pokud topíte v kamnech na dřevo, předem otevřte dvířka trouby. Nebudete tak riskovat, že hrnec praskne.)
2. Asi po půl hodině zkontrolujte, zda maso pustilo dostatek šťávy; pokud ne, dolijte trochou vody, ale obvykle to není třeba. Maso v římském hrnci duste zhruba hodinu a půl, ale pokud používáte stará kamna na dřevo, můžete pekáč nechat v troubě až do rána. Když přestanete přikládat, kamna pomalu chladnou a maso se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, takže báječně zkřehne. Vždy však zkontrolujte množství šťávy, i v římském hrnci se maso může připéci. Na závěr opět vmíchejte moučnou kuličku a nechte ji rozpustit a zahustit šťávu.
1. Sušené houby namočte zhruba na hodinu do vlažného mléka, zmražené nechte trochu povolit. Na oleji v kastrolu osmahněte cibulku, shrňte ji trochu stranou a po obou stranách opečte v oleji naklepané plátky masa. Přidejte scezené sušené nebo mražené houby, promíchejte, přidejte sůl, pepř a kmín. Snižte plamen, kastrol přikryjte a maso duste zhruba hodinu. Pokud se šťáva příliš vysmaží, podlijte trochou vody.
2. Až maso změkne, nechte ve šťávě rozpustit máslo s moukou a případně dochuťte majoránkou. Krátce povařte, aby omáčka zhoustla.
Metoda v římském hrnci
1. Hrnec předem namočte do studené vody, stačí na deset minut. Do spodní části rozložte cibuli a houby, na ně dejte plátky masa, zakápněte olejem, osolte a okořeňte. Hrnec přikryjte, vložte do studené trouby, zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. (Pokud topíte v kamnech na dřevo, předem otevřte dvířka trouby. Nebudete tak riskovat, že hrnec praskne.)
2. Asi po půl hodině zkontrolujte, zda maso pustilo dostatek šťávy; pokud ne, dolijte trochou vody, ale obvykle to není třeba. Maso v římském hrnci duste zhruba hodinu a půl, ale pokud používáte stará kamna na dřevo, můžete pekáč nechat v troubě až do rána. Když přestanete přikládat, kamna pomalu chladnou a maso se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, takže báječně zkřehne. Vždy však zkontrolujte množství šťávy, i v římském hrnci se maso může připéci. Na závěr opět vmíchejte moučnou kuličku a nechte ji rozpustit a zahustit šťávu.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 20:32
barki (neověřeno)
29. Červenec 2008 12:19