Hovězí na houbách

Úžasný způsob, jak si pochutnat na zmražených houbách! Pokud máte kamna s troubou, dejte vše do římského hrnce a nechte ho pracovat za vás.
Vydání: 2006/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.90476
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: alespoň 60 minut

Ingredience

    • 2 hrsti sušených hub + hrnek mléka k namočení hub, nebo asi
    • 250 g mražených hub
    • 1 středně velká cibule, oloupaná
    • a nakrájená
    • 3–4 lžíce jemného rostlinného oleje
    • 4 plátky hovězího, každý o hmotnosti cca 180 g, z kýty, plece nebo kližky
    • sůl, pepř, kmín, případně majoránka
    • na dochucení
    • 1 lžíce másla prohnětená s trochou
    • hladké mouky

Příprava jídla

Klasická metoda
1.   Sušené houby namočte zhruba na hodinu do vlažného mléka, zmražené nechte trochu povolit. Na oleji v kastrolu osmahněte cibulku, shrňte ji trochu stranou a po obou stranách opečte v oleji naklepané plátky masa. Přidejte scezené sušené nebo mražené houby, promíchejte, přidejte sůl, pepř a kmín. Snižte plamen, kastrol přikryjte a maso duste zhruba hodinu. Pokud se šťáva příliš vysmaží, podlijte trochou vody.

2.   Až maso změkne, nechte ve šťávě rozpustit máslo s moukou a případně dochuťte majoránkou. Krátce povařte, aby omáčka zhoustla.

Metoda v římském hrnci
1.  Hrnec předem namočte do studené vody, stačí na deset minut. Do spodní části rozložte ­cibuli a houby, na ně dejte plátky masa, zakáp­něte olejem, osolte a okořeňte. Hrnec přikryjte, vložte do studené trouby, zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. (Pokud topíte v kamnech na dřevo, předem otevřte dvířka trouby. Nebudete tak riskovat, že hrnec praskne.)

2.  Asi po půl hodině zkontrolujte, zda maso pustilo dostatek šťávy; pokud ne, dolijte trochou vody, ale obvykle to není třeba. Maso v římském hrnci duste zhruba hodinu a půl, ale pokud používáte stará kamna na dřevo, můžete pekáč nechat v troubě až do rána. Když přestanete přikládat, kamna pomalu chladnou a maso se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, takže báječně zkřehne. Vždy však zkontrolujte množství šťávy, i v římském hrnci se maso ­může ­připéci. Na závěr opět vmíchejte moučnou ­kuličku a nechte ji rozpustit a zahustit šťávu.

Související

Hovězí hrudí s křenovou krustičkou a mrkvičkami

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.44
Obrazek uzivatele
nebudete možná věřit, ale hovězí na houbách je naprosto božské, když si na plátky dáte domácí tatarku :)

Přidat komentář