
Nigiri suši
Vzniklo v Tokiu, a to už v devatenáctém století. Vyžádali si ho vyhládlí návštěvníci divadla, kteří spěchali na začátek třetího dějství. Ochutnejte!
Vydání: 2006/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 24 kousků
Ingredience
- 250 g japonské rýže
- 4 lžíce rýžového octa na rýži + 2 lžíce na namáčení rukou
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 500 g syrového lososa
- sójovou omáčku, wasabi a marinovaný zázvor
Příprava jídla

1. Uvařte rýži a promíchejte ji s octovým roztokem (nezapomeňte zdvojnásobit množství vody). Do misky, v níž si budete namáčet ruce, nalijte hrnek vody a okyselte ji dvěma lžícemi octa.
2. Lososa nakrájejte na tenké plátky. Pak si namočte prsty do octové vody, vezměte plátek ryby do dlaně a položte na něj váleček rýže. Ta by měla mít tělesnou teplotu; horká rýže by rybu zbytečně ohřála a příliš chladná zase nedrží při sobě. Prsty vytvarujte sushi. V ideálním případě je váleček na povrchu pevný, aby se dal v pohodě zvednout, a uvnitř tak sypký, že se v puse rozpadne.
3. Tenhle druh suši můžete jíst hůlkami i rukama. V sójové omáčce rozmíchejte trochu wasabi a namáčejte si v ní jednotlivá sousta. Zajídejte je marinovaným zázvorem.
2. Lososa nakrájejte na tenké plátky. Pak si namočte prsty do octové vody, vezměte plátek ryby do dlaně a položte na něj váleček rýže. Ta by měla mít tělesnou teplotu; horká rýže by rybu zbytečně ohřála a příliš chladná zase nedrží při sobě. Prsty vytvarujte sushi. V ideálním případě je váleček na povrchu pevný, aby se dal v pohodě zvednout, a uvnitř tak sypký, že se v puse rozpadne.
3. Tenhle druh suši můžete jíst hůlkami i rukama. V sójové omáčce rozmíchejte trochu wasabi a namáčejte si v ní jednotlivá sousta. Zajídejte je marinovaným zázvorem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
10. Říjen 2007 08:35
Lída V
3. Duben 2010 15:56