Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Piškotový dort s třešněmi
Piškotový dort s třešněmi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Piškotový dort s třešněmi

4.1/5 Počet hodnocení: 44
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3517 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 342 g
Tuky 200 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný a rychlý piškotový korpus, lahodný krém ze zakysané smetany a bílé čokolády – co ještě chybí? Třešnička na dortu. Ta dvoubarevná.

Suroviny

Na korpus
vejce 4 ks
tuk
na vymazáni formy
mouka
na vysypání formy
několik lžic, lze nahradit třešňovicí nebo jiným aromatickým alkoholem
Na krém a ozdobu
bez pecek
prášková

Postup

1

Oddělte bílky a žloutky; bílky ušlehejte na tuhý sníh a žloutky utřete s cukrem. K žloutkům vsypte mouku, utřete těsto a nejlépe pomocí stěrky k němu vetřete sníh. Troubu předehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C.

2

Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vysypte moukou. Vlijte do ní těsto a pečte 25–30 minut, až bude piškot zlatý. Jakmile vychladne, rozkrojte ho a případně zakapejte alkoholem.

3

Čokoládu rozlámejte, dejte do misky a rozehřejte na vodní lázni (v kastrůlku s horkou vodou). Nechte trochu vychladnout a pak v ní omočte polovinu třešní. Klaďte je na plech vyložený kuchyňským papírem, aby hmota ztuhla. Zbylou čokoládu smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte želatinu, rozpuštěnou podle návodu na obalu.

4

Ostatní třešně vypeckujte. Vmíchejte je do poloviny krému a tou spojte půlky korpusu. Zbylým krémem dort potřete a nasázejte do něj polomáčené třešně.

Tip Apetitu:
Jestli vám piškotové těsto připadá nesympaticky suché, nahraďte až třetinu mouky škrobovou moučkou (maizenou). Piškot pak bude přímo mechový.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

20.05.2008 16:18
Dakujem za tento skutocne kuzelny recept. Vyskusala som ho az dnes, ale uz ho neopustim. Tak dobry krem som snad este nejedla.
29.04.2007 13:41
Dort byl výborný. Trochu jsme bojovali s želatinou - dvakrát se mi krém nepovedl, ale výsledek byl fantastický. Dort nádherně vypadal i dobře chutnal.
30.06.2007 11:58
Se želatinou jsem taky měla problém. Když jsem uvedené množství připravila podle návodu, tak bych do krému přidala moc želatinové tekutiny a krém by byl příliš řídký. Lépe se mi osvědčila plátková želatina, která po nabobtnání a vymačkání lze rozpustit v menším množství vody (event. lze rozpouštět i v mírně ohřáté smetaně na vaření) a vznikne tak želatinový roztok o malém objemu a silné koncentraci. V případě tohoto krému je lepší, když se držím spíš svého pocitu než otrocky jít podle návodu.
26.04.2006 07:40
Hmm, nic moc.
10.07.2006 08:42
Dort byl fantastický! Poprvé jsem ho pekla loni v létě a naše 4členná rodinka ho shltla na posezení (a to moje mamka sladké moc nemusí...:-) Je sice trošku časově náročnější (namáčení třešní se mi docela protáhlo), ale za tu námahu určitě stojí.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč