Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Piškotový dort s třešněmi

Jemný a rychlý piškotový korpus, lahodný krém ze zakysané smetany a bílé čokolády – co ještě chybí? Třešnička na dortu. Ta dvoubarevná.

Vydání: 2004/7
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
PT50M
Pečení 0:50
Dort

Ingredience

    Na korpus:

    • 4 vejce
    • 90 g cukru, nejlépe hnědého
    • 80 g polohrubé mouky
    • tuk a mouku na vymazání formy
    • několik lžic aromatického alkoholu – nejlépe třešňovice nebo griotky – (lze vynechat)

    Na krém a ozdobu:

    • 400 g třešní chrupek
    • 200 g bílé čokolády
    • 500 ml zakysané smetany
    • 1 lžíce práškové želatiny

     

Příprava jídla

1. Oddělte bílky a žloutky; bílky ušlehejte na tuhý sníh a žloutky utřete s cukrem. K žloutkům vsypte mouku, utřete těsto a nejlépe pomocí stěrky k němu vetřete sníh. Troubu předehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C.

2. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vysypte moukou. Vlijte do ní těsto a pečte 25–30 minut, až bude piškot zlatý. Jakmile vychladne, rozkrojte ho a případně zakapejte alkoholem.

3. Čokoládu rozlámejte, dejte do misky a rozehřejte na vodní lázni (v kastrůlku s horkou vodou). Nechte trochu vychladnout a pak v ní omočte polovinu třešní. Klaďte je na plech vyložený kuchyňským papírem, aby hmota ztuhla. Zbylou čokoládu smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte želatinu, rozpuštěnou podle návodu na obalu.

4. Ostatní třešně vypeckujte. Vmíchejte je do poloviny krému a tou spojte půlky korpusu. Zbylým krémem dort potřete a nasázejte do něj polomáčené třešně.

Tip Apetitu:
✔ Jestli vám piškotové těsto připadá nesympaticky suché, nahraďte až třetinu mouky škrobovou moučkou (maizenou). Piškot pak bude přímo mechový.
Nahlásit chybu v receptu
reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Hmm, nic moc.
Obrazek uzivatele
Dort byl fantastický! Poprvé jsem ho pekla loni v létě a naše 4členná rodinka ho shltla na posezení (a to moje mamka sladké moc nemusí...:-) Je sice trošku časově náročnější (namáčení třešní se mi docela protáhlo), ale za tu námahu určitě stojí.
Obrazek uzivatele
Dort byl výborný. Trochu jsme bojovali s želatinou - dvakrát se mi krém nepovedl, ale výsledek byl fantastický. Dort nádherně vypadal i dobře chutnal.
Obrazek uzivatele
Se želatinou jsem taky měla problém. Když jsem uvedené množství připravila podle návodu, tak bych do krému přidala moc želatinové tekutiny a krém by byl příliš řídký. Lépe se mi osvědčila plátková želatina, která po nabobtnání a vymačkání lze rozpustit v menším množství vody (event. lze rozpouštět i v mírně ohřáté smetaně na vaření) a vznikne tak želatinový roztok o malém objemu a silné koncentraci. V případě tohoto krému je lepší, když se držím spíš svého pocitu než otrocky jít podle návodu.
Obrazek uzivatele
Dakujem za tento skutocne kuzelny recept. Vyskusala som ho az dnes, ale uz ho neopustim. Tak dobry krem som snad este nejedla.

Přidat komentář