Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polentový koláč

Tohle není koláč, ale rozplývající se mana z vláčných, jemných drobečků! Kromě mletých mandlí se v koláči uplatní hrubá kukuřičná mouka, která dodá těstu kyprost, zlatou barvu a delikátní chuť. Místo citronů můžete použít i pomeranče.

Vydání: 2006/7
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 8 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 30 minut
PT20M
Příprava 0:20
Koláč Italská

Ingredience

    • 225 g másla + trocha na vymazání formy
    • 225 g přírodního krupicového cukru
    • 225 g mletých loupaných mandlí
    • 2 lžíce vanilkového cukru
    • 3 vejce
    • 110 g polentové mouky + trocha na vysypání formy
    • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
    • špetka soli
    • šťáva z 1 a kůra ze 4 citronů
    • 100 g mandlových lupínků

    Na posypání
    • zakysaná smetana k podávání (nemusí být)

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Přebytek oklepněte.

2.  V míse utřete změklé máslo s oběma druhy cukru a vejci. Vmíchejte mleté mandle, kukuřičnou mouku, prášek do pečiva, sůl, citronovou šťávu i kůru.

3.  Těsto dejte do formy a pečte zhruba půl hodiny, dokud nebude koláč hezky zlatavý. Potom ho už jenom posyp­te mandlovými lupínky a nakrájejte na řezy; jestli chcete, podávejte dezert s kopečkem smetany.
Nahlásit chybu v receptu
reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/06, str.87
Obrazek uzivatele
já teda nevím, kde jsem udělala chybu, ale horkým vzduchem na 140°C se mi nechtěl dopéct střed. Striktně jsem dodržela návod, ale prostě se to nepovedlo. Kde se mohla stát chyba?
Obrazek uzivatele
polenta byla tvrdá, jakoby neudělaná, a másla, že se zdálo, že je koláč nedopečený. Škoda tolika mandlí a másla.
Obrazek uzivatele
Vyzkoušela jsem tenhle koláč a povedl se náramně.Je naprosto vynikající
Obrazek uzivatele
Je vyborny i do muffinovych formicek!
Obrazek uzivatele
Dobrý den, prosím o radu - mohu v tomto receptu použít polentu instantní? Děkuji.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Lucko,
určitě můžete! Držíme palce, ať se koláč podaří, redakce Apetitu

Přidat komentář