Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mandlový koláč s malinami

Lahodná mandlová chuť

Vydání: 2006/7
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: 1 hodina
PT50M
Pečení 0:50
Koláč

Ingredience

    Na těsto

    • 140 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 85 g studeného másla nakrájeného

    Na kousky

    • 4 lžíce moučkového cukru
    • 1 žloutek

    Na náplň

    • 100 g změklého másla
    • 100 g krupicového cukru
    • 100 g spařených loupaných mandlí
    • 1 vejce

    K podávání

    • 450 g malin

Příprava jídla

1.  Nejprve připravte těsto: v robotu smíchejte mouku s máslem a špetkou soli. Jakmile směs připomíná drobenku, přidejte cukr i žloutek a znovu promíchejte. Směs se spojí a odtáhne od stěn nádoby. Těsto můžete zpracovat i ručně, jen ho důkladně prohněťte. Pak ho zabalte do fólie a dejte aspoň na hodinu do chladničky.

2.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do koláčové formy o průměru 23 cm nastrouhejte přes hrubé struhadlo ztuhlé těsto. Prsty ho stejnoměrně vymačkejte – mělo by pokrýt i stěny. Na dno položte kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi a formu vložte na deset až dvanáct minut do trouby. Těsto by mělo být hezky nazlátlé. Pak koláč vyjměte a teplotu snižte o 40 stupňů.

3.  Pusťte se do náplně: utřete máslo s cukrem do pěny, přisypte rozmixované mandle, vejce a znovu prošlehejte. Směs rozetřete na předpečený korpus, vložte do trouby a přibližně čtyřicet minut pečte.

4.  Upečený koláč nechte na mřížce vychladnout. Pak ho vyjměte z formy a před podáváním poklaďte čerstvými malinami.

Tip na přepravu
Vraťte koláč do formy – díky tomu se mu nepolámou okraje – a ještě ji zabalte do dvou vrstev alobalu. Maliny ponechte v původním obalu nebo je přesypte do pevné plastové krabičky s víčkem, aby se při přepravě nepomačkaly.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

Salát z fazolek, oliv & ančoviček

Zapečená ricotta

Salát z pečených rajčat

Klasická bruschetta

Salát z fíků a pršutu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/06, str.61

Přidat komentář