Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Terinka z vepřového masa

Terinku, obdobu domácí paštiky, si klidně připravte i dva dny předem; uchovejte ji v chladu. Můžete ji podávat i bez rosolu.

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: na 1 formu
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření aspoň 1,5 hodiny
Marinování aspoň 1 hodina
PT2H
Pečení 2:00
Francouzská

Ingredience

    • 500 g vepřové krkovičky, nahrubo nasekané nebo namleté
    • 350 g vepřových jater, najemno nasekaných nebo umletých
    • 1 mrkev, povařená a nakrájená
    • 200 g vepřové panenky
    • 2 lžíce armagnacu (vinná pálenka)
    • 300 g syrového sádla
    • 100 ml mléka
    • svazek bylinek (tymián, petrželka, yzop, saturejka)
    • 2 malé cibulky, jemně nasekané
    • 2 vejce
    • sůl, pepř, bobkový list a čtvrt lžičky směsi čtyř koření (hřebíček, pepř, muškátový oříšek a skořice)
    • na rosol
    • 1 vepřová nožička
    • kousek vepřové kůže
    • sůl a pepř
    • k podávání
    • brusinky podušené na červeném víně s cukrem

Příprava jídla

1.  Připravte rosol: nožičku a kůži hodinu a půl  povařte v osolené vodě s pepřem, sceďte, nechte vychladnout a pak seberte tuk.

2.  Krkovici a játra promíchejte v míse s mrkví, osolte a opepřete. Navrch položte panenku pokrájenou na proužky velikosti formy, zakapejte armagnacem a dejte na hodinu odležet.

3.  Mléko prohřejte s bylinkami a nechte deset minut stát. Dejte stranou vepřovou panenku a do masové směsi zamíchejte cibuli, vejce a scezené mléko. Osolte a okořeňte.

4.  Troubu předehřejte na 180/160 stupňů. Formu vyložte plátky sádla, naneste polovinu masového základu, položte proužky panenky a zakryjte druhou půlkou směsi. Navrch dejte bobkový list, formu zakryjte a hodinu pečte. Teplotu trouby snižte o dvacet stupňů, formu postavte do pekáče a do poloviny výšky zalijte vroucí vodou. V této vodní lázni pečte ještě hodinu. Slijte tuk, zalijte rozehřátým rosolem a vychlaďte. Podávejte s brusinkami na víně.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sýr s pršutem a řeřichou

Rybí polévka

Krémová polévka z pečených kaštanů

Smažený kapr v kefírovém těstíčku s mandlemi

Losos v listovém těstě

Krůta se švestkovo-kaštanovou nádivkou

Šunka nasladko

Vánoční bramborový salát

Gratinované brambory Dauphinoise

Šťouchané brambory s rozmarýnem

Kapusta s lískovými oříšky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/06, str.39

Přidat komentář