Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Losos v listovém těstě

Maso ryby získá vrstvou špenátu šťavnatost i švih, a vláčný kabátek z těsta obě plus výborně uchová.

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Chlazení 1 hodina
PT40M
Pečení 0:40

Ingredience

    • 2 silnější filátka z lososa, každé o váze cca 500 g, bez kůže
    • sůl a pepř na dochucení
    • 500 g čerstvého nebo mraženého listového špenátu
    • 2 půlkilové balíčky lístkového těsta
    • mouka na poprášení válu
    • 1 vejce, rozšlehané
    • sezamová semínka na posypání
    • na bylinkové máslo
    • 100 g změklého másla + trocha na potření plechu
    • 1 lžíce nasekaných bylinek (estragon nebo petrželka)
    • ½ lžičky soli
    • 1 lžíce citronové šťávy

Příprava jídla

1.  Lososa osolte a opepřete. Suroviny na bylinkové máslo promíchejte v misce. Špenát asi 3 minuty poduste na lžíci bylinkového másla a pak z něj vymačkejte co nejvíc tekutiny. Osolte, opepřete a nechte vychladnout. 

2.  Jeden balíček těsta rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše nebo na válu asi na sílu mince. Nožem vyřízněte obdélník, který bude přibližně o čtyři centimetry větší, než je ryba. Druhou část těsta rozválejte do trochu většího čtverce (měl by být na každé straně asi o 5 cm větší než ryba). Menší plát těsta položte na plech potřený máslem a rozložte na něj polovinu špenátu tak, aby tvarem a velikostí odpovídal velikosti lososa. Na špenát položte jedno filé a potřete ho bylinkovým máslem. Přiklopte druhým kusem ryby a poklaďte zbytkem špenátu.

3.  Okraj spodního dílu těsta potřete rozšlehaným vejcem a vše překryjte druhým (větším) plátem těsta. Okraje spojte, zarolujte a hezky přitlačte a zarovnejte. Ozdobte vrypy (vytvoříte je vidličkou) a celý balíček dejte asi na hodinu chladit.

4.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Vychlazený balíček lososa potřete vejcem, posypte sezamem a na povrchu vytvořte ostrým nožem šikmé zářezy. Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, dokud nebude těsto krásně zlaté. Balíček nechte asi pět minut odpočívat a teprve pak ho nakrájejte na jednotlivé porce.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sýr s pršutem a řeřichou

Rybí polévka

Terinka z vepřového masa

Krémová polévka z pečených kaštanů

Smažený kapr v kefírovém těstíčku s mandlemi

Krůta se švestkovo-kaštanovou nádivkou

Šunka nasladko

Vánoční bramborový salát

Gratinované brambory Dauphinoise

Šťouchané brambory s rozmarýnem

Kapusta s lískovými oříšky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/06, str.40
Obrazek uzivatele
Dělala jsem to dneska, je to absolutně špičkový recept. Ryba chutnala úžasně, příprava strašně jednoduchá. Vřele všem doporučuju.

Přidat komentář