Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 18750 kcal
Bílkoviny 400 g
Sacharidy 2560 g
Tuky 800 g
Vláknina 1200 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení šunky a sladkých přísad je připisováno americké kuchyni, proto se jí také říká americká nebo viržinská šunka. Sladké ingredience se mohou měnit a kombinovat – často se používají plátky ananasu, připíchnuté pomocí hřebíčků. Uplatní se však i pomeranče, případně pomerančová zavařenina nebo broskve. Protože se šunka peče s vrstvou kůže, do masa pronikne jen jemný nádech sladkosti, který s ním příjemně ladí, a výpečky získají zajímavý chuťový odstín. Je to nezvyk, ale musíme říct, že tahle poameričtělá kombinace s jemnou českou šunkou funguje. I tradice se mění…

Suroviny

šunka od kosti vcelku, s kůží
na potírání
několik lžic

Postup

1

Šunku postavte na pařáček v dostatečně velkém hrnci, který můžete přikrýt. Přilijte vroucí vodu tak, aby se nedotýkala masa a při mírném varu vařte šunku asi hodinu. Bude velmi křehká, ale vaření v páře jí zachová veškerou chuť. Troubu předehřejte na 180/160 stupňů. Rozpařenou šunku vyjměte a kůžičku ostrým nožem nakrájejte na kosočtverce. Do každého vpíchněte hřebíček.

2

Med promíchejte s cukrem a případně trochou horké vody, aby směs byla tekutá. Přelijte jí připravenou šunku, vložte do trouby a krátce zapečte, až sladký povrch zkaramelizuje a kůže bude hezky vypečená.

TIP
Nejlepší šunku ‚od kosti vcelku seženete ve větších supermarketech nebo specializovaných prodejnách uzenin. Pokud neuspějete, můžete tuto úpravu zkusit tak trochu po kacířsku a nasladko si upéci běžné uzené vepřové kolínko. Místo napařování jej povařte s mrkví, cibulí, kouskem skořice, plátky pomeranče (i s kůrou) a tymiánem. Při zapékání můžete k medu přidat pomerančovou šťávu. Vůbec se nemusíte bát podávat jakoukoli šunku nasladko třeba s bramborovým salátem, báječně si však rozumí i s dalšími přílohami z našeho šéfkuchařského menu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

19.12.2007 08:45
Recept se nachází v č.12/06, str.43

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč