Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šunka nasladko

Spojení šunky a sladkých přísad je připisováno americké kuchyni, proto se jí také říká americká nebo viržinská šunka. Sladké kombinace se mohou měnit a kombinovat – často se používají plátky ananasu, připíchnuté pomocí hřebíčků. Uplatní se však i pomeranče, případně pomerančová zavařenina nebo broskve. Protože se šunka peče s vrstvou kůže, do masa pronikne jen jemný nádech sladkosti, který s ním příjemně ladí, a výpečky získají zajímavý chuťový odstín. 
Je to nezvyk, ale musím říct, že tahle poameričtělá kombinace s jemnou českou šunkou funguje. I tradice se mění…

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření 1 hodina
PT10M
Americká

Ingredience

    • 1,5 kg šunky od kosti vcelku a s ponechanou kůží
    • med na potírání
    • několik lžic moučkového cukru
    • asi 40 ks hřebíčku

Příprava jídla

1. Šunku postavte na pařáček v dostatečně velkém hrnci, který můžete přikrýt. Přilijte vroucí vodu tak, aby se nedotýkala masa a při mírném varu vařte šunku asi hodinu. Bude velmi křehká, ale vaření v páře jí zachová veškerou chuť. Troubu předehřejte na 180/160 stupňů. Rozpařenou šunku vyjměte a kůžičku ostrým nožem nakrájejte na kosočtverce. Do každého vpíchněte hřebíček.

2. Med promíchejte s cukrem a případně trochou horké vody, aby směs byla tekutá. Přelijte jí připravenou šunku, vložte do trouby a krátce zapečte, až sladký povrch zkaramelizuje a kůže bude hezky vypečená.

Tip 
Nejlepší šunku ‚od kosti‘ vcelku seženete ve větších supermarketech nebo specializovaných prodejnách uzenin. Pokud neuspějete, můžete tuto úpravu zkusit tak trochu po kacířsku a nasladko si upéci běžné uzené vepřové kolínko. Místo napařování jej povařte s mrkví, cibulí, kouskem skořice, plátky pomeranče (i s kůrou) a tymiánem. Při zapékání můžete k medu přidat pomerančovou šťávu. Vůbec se nemusíte bát podávat jakoukoli šunku nasladko třeba s bramborovým salátem, báječně si však rozumí i s dalšími přílohami z našeho šéfkuchařského menu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sýr s pršutem a řeřichou

Rybí polévka

Terinka z vepřového masa

Krémová polévka z pečených kaštanů

Smažený kapr v kefírovém těstíčku s mandlemi

Losos v listovém těstě

Krůta se švestkovo-kaštanovou nádivkou

Vánoční bramborový salát

Gratinované brambory Dauphinoise

Šťouchané brambory s rozmarýnem

Kapusta s lískovými oříšky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/06, str.43

Přidat komentář