Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křehký koláč s náplní

Kombinace křehkého máslového těsta a nadýchané, téměř pěnové náplně je krásná a osvěžující. Jemná navinulost tvarohu vylehčuje intenzivní chuť čokolády, aniž by ji přebíjela. Koláč si dobře rozumí s vůní drobného bobulového ovoce.

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8-10 porcí
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Pečení 0:25
Dort

Ingredience

    Na těsto:
    • 150 g hladké mouky
    • 175 g másla, vychlazeného a rozkrájeného na kousky
    • 25 g moučkového cukru
    • 2 žloutky z velkých vajec
    • špetku soli

    Na náplň:

    • 175 g čokolády na vaření
    • 200 ml zakysané smetany
    • 300 g jemného, nejlépe plnotučného tvarohu
    • 50 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
    • 2 středně velká vejce, žloutky oddělené od bílků
    • 3 plátky nebo asi 5 g želatiny (použili jsme plátkovanou zn. Gelita)
    • 2 lžíce mléka
    • bobulové ovoce (klidně i mražené) na zdobení,  třeba maliny

Příprava jídla

1. do mouky proseté se solí zapracujte máslo (snadno to jde přerušovaným mixováním v robotu), pak cukr a vejce. Vláčné těsto na pomoučené ploše lehce propracujte, zformujte plošší hroudu, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout v chladu. Těsto je potřeba zpracovávat rychle, aby máslo nezačalo měknout. Odpočívat by těsto mělo alespoň půl hodiny, ale v chladu ho můžete ponechat i přes noc.

2. pak těsto vyválejte na placku, kterou vyložíte kulatou formu o průměru 20 cm. Prsty těsto vytvarujte až do výše jejích okrajů a přitlačte. Spodek propíchejte vidličkou, formu položte na pečicí plech a nechte ještě půl hodiny v chladu. Troubu předehřejte na 190 °C (elektrickou) nebo na 170 °C (horkovzdušnou). Korpus předpečte tzv. naslepo podle výše uvedeného postupu.

3. na přípravu náplně rozpusťte čokoládu (jak na to, zjistíte u receptu na světový čokoládový dort). V jiné misce promíchejte tvaroh, smetanu, žloutky a cukr dohladka. Želatinu namočte asi na 5 minut do malého množství studené vody a nechejte ji bobtnat. V kastrůlku zahřejte mléko k bodu varu.

4. ze želatiny vymačkejte vodu stejně, jako když ždímáte v hrsti mokrý hadřík, vložte ji do mléka a míchejte tak dlouho, až se zcela rozpustí. Nerozpuštěná by mohla v krému vytvořit hrudky. Mléko se želatinou stejně jako rozpuštěnou čokoládu opatrně vmíchejte do tvarohové směsi. Bílky ušlehejte do polotuha (to znamená, že po zvednutí šlehacích metel vzniknou jakési špičky, které se ale samovolně ohýbají) a po částech je také vetřete do směsi. Krémem vyplňte těstovou formu. Nyní už jen prokážete svou trpělivost, protože aby náplň ztuhla, měl by si tenhle koláč ještě nejméně 4 hodiny odpočinout v chladu.

Jak předpéci těsto na KŘEHKÝ KOLÁČ S NÁPLNÍ, aby se spodek propekl a nezvlnil?

Formu vyložte těstem, spodek propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru a to posypte suchými luštěninami, nejlépe fazolemi (mají nejtvrdší slupku, nepálí se). Pečte asi 15 minut zhruba při 180 °C, pak papír s luštěninami opatrně sejměte, teplotu snižte na 150 °C a těsto ještě 5–10 minut dopékejte, až je na dotek suché a na pohled zlatavé.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládový dort

Čokoládové brownies

Prstíky s čokoládou

Bábovičky se srdcem

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Příprava koláče je jednoduchá, zvládne to i můj manžel. Je výborný, ale toho másla je v receptu strašně moc - stačí polovina. Koláč jsem polila čokoládovou polevou - vynikající.
Obrazek uzivatele
Opravdu do testa, bych dala mene masla, ale jinak bezkonkurencni. Vsichni mi ho chvalili, jak kdyby byl z cukrarny. Naplnka chutna jak Termix nebo Parizanka
Obrazek uzivatele
Souhlasím, že másla je v receptu příliš. Dělám tenhle koláč s 90 g másla a je to akorát.
Obrazek uzivatele
Koláč byl sice chuťově dobrý ,ale nešel vůbec nakrajet a na talíři vypadal hrozně.Take jsem dala polovinu másla ,stačilo to ,ale těsto moc neladilo s tou naplni.

Přidat komentář