Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jednoduchý fenyklový salát s chilli omáčkou

Křupavý fenykl je do salátů jako stvořený! Naše verze je navíc otevřená dalším nápadům – zkuste přidat třeba olivy, jemný, nebo naopak pikantní sýr, případně opražené ořechy, které podpoří křupavost salátu.

Vydání: 2007/2
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Příprava 0:15
Salát Britská

Ingredience

    • 2 avokáda
    • 4 drobné fenykly nebo 2 velké, očištěné a nakrájené na velmi jemné plátky
    • hrst třešňových rajčátek, ideálně červených i žlutých, přepůlených
    • svazek řeřichy nebo jiných drobných zelených lístků

      Na zálivku

    • 2 lžíce najemno nakrájené červené cibule
    • 2 malé stroužky česneku, rozdrcené
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce sladké chilli omáčky (sweet chilli sauce, k mání v supermarketech v oddělení exotických specialit)
    • 2 lžíce limetkové šťávy

Příprava jídla

1.  Všechny ingredience na zálivku spolu prošlehejte v misce lžící. Cibuli trochu pomačkejte proti stěnám misky, aby se uvolnila aromatická šťáva.
2.  Avokáda rozpulte a vyjměte z nich pecku; obě poloviny oloupejte a nakrájejte na osminky. Vsypte do mísy spolu s fenyklem, rajčaty a zelenými lístky; zalijte dresinkem. Zlehka promíchejte, navršte na talíře a ihned podávejte.

KNOW-HOW
Fenyklové hoblinky vypadají nesmírně efektně – přitom je vytvoříte velmi snadno! Šéfkuchaři používají tzv. mandolínu (na odkrojování plátků parmazánu), ale dobře to jde i ostrým nožem nebo škrabkou na zeleninu.

Zdraví prospěšný fenykl 

  • Unikátní kombinací látek quercetinu a rutinu zabraňuje vytváření krevních sraženin, a tím předchází srdečním záchvatům.
  • Jeden větší kus má jen 17 kcal; zato je báječným zdrojem vlákniny, draslíku a kyseliny listové.
  • Žvýkání fenyklových semínek po jídle zamezí nepříjemnému pachu z úst.

 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář