Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Prstíky s čokoládou

Kdo se kdy po ránu toulal nějakým španělským městem, určitě poznal churros, prstíčky z jemného odpalovaného těsta vysmaženého v horkém oleji. Namočené do horké čokolády mají moc učinit probouzející se den neobyčejně krásným.

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
P
Cukroví Středomořská

Ingredience

    Na prstíky:

    • 75 g másla nakrájeného na kousky
    • lžíci krupicového cukru (nejlépe hnědého)
    • 125 g hladké mouky
    • 3 velká nebo 4 malá, jednotlivě ušlehaná vejce
    • dostatečné množství slunečnicového oleje na fritování
    • špetku soli
    • trochu krupicového cukru na obalování

    Na horkou čokoládu:

    • 125 g kvalitní hořké čokolády
    • 450 ml mléka
    • 4 lžíce krupicového cukru (nejlépe hnědého)
    • lžičku kukuřičného škrobu (tzv. maizeny)  

    Na ozdobu:

    • 145 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1. máslo, cukr a 225 ml vody svařte na mírném ohni, až se máslo rozpustí. Pak zvyšte příkon tepla a vsypte najednou mouku a sůl. Vařečkou promíchejte, až se těsto přestane lepit na stěny nádoby.

2. stáhněte z ohně, nechte lehce vychladnout a po jednom vmíchejte vejce, až vznikne lesklé a hladké těsto.

3. ve fritéze nebo vyšším kastrůlku zahřejte olej na 190° (vhodíte-li do něj kostičku chleba, ihned zezlátne).

4. zatímco se olej rozpaluje, naplňte těstem cukrářský sáček s hvězdicovou hubičkou (churros při smažení hodně nabývají, proto otvor nemusí být moc velký) a vytlačujte kousky těsta rovnou do horkého oleje. Od stříkací hubičky těsto nejlépe odlepíte vlastním prstem namočeným ve vodě. Smažte dozlatova, v oleji obracejte a přidržujte  pomocí vidličky.

5. na kuchyňském papíru nechte odsát přebytečný tuk a prstíky obalte v jemných cukrových krystalcích.

6. na čokoládu svařte polovinu mléka s nastrouhanou čokoládou na mírném ohni, až se čokoláda rozpustí. V druhé polovině mléka rozšlehejte pomocí vidličky škrob a pomalu ji přilijte k teplému čokoládovému mléku. Vmíchejte cukr a pomalu za stálého míchání asi tři minuty vařte, až směs zhoustne. Stáhněte z ohně a dál promíchávejte, až je čokoláda úplně hladká. Podávejte s pěkným kopečkem husté šlehačky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mexické menu

Mexické menu

Čokoládové brownies

Čokoládový dort

Křehký koláč s náplní

Bábovičky se srdcem

Komentáře

Obrazek uzivatele
a
Obrazek uzivatele
b
Obrazek uzivatele
C
Obrazek uzivatele
dddd
Obrazek uzivatele
C
Obrazek uzivatele
prstíky jsou výborné, dělám je docela často. čokoláda, ač dělaná podle receptu, nebyla poživatelná - použité suroviny byly přesně takové jako v receptu.
Obrazek uzivatele
Takato husta cokolada nemoze vzniknut zo surovin, ktore su uvedene v recepte. Skuste pouzit puding, do ktoreho vmiesate kusky cokolady a trochu viac mlieka. Podavajte ihned.
Obrazek uzivatele
nejlepsi cokolada je takova, kdyz rozpustite jednu tabulku a rozmichate do ni trosicku mleka nebo smetany..ale fakt jen trosku. sametova a husta;) a kombinace s troskou chili? luxus

Přidat komentář