
Prstíky s čokoládou
Kdo se kdy po ránu toulal nějakým španělským městem, určitě poznal churros, prstíčky z jemného odpalovaného těsta vysmaženého v horkém oleji. Namočené do horké čokolády mají moc učinit probouzející se den neobyčejně krásným.
Vydání: 2004/4
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 75 g másla nakrájeného na kousky
- lžíci krupicového cukru (nejlépe hnědého)
- 125 g hladké mouky
- 3 velká nebo 4 malá, jednotlivě ušlehaná vejce
- dostatečné množství slunečnicového oleje na fritování
- špetku soli
- trochu krupicového cukru na obalování
- 125 g kvalitní hořké čokolády
- 450 ml mléka
- 4 lžíce krupicového cukru (nejlépe hnědého)
- lžičku kukuřičného škrobu (tzv. maizeny)
- 145 ml smetany ke šlehání
Na prstíky:
Na horkou čokoládu:
Na ozdobu:
Příprava jídla
1. máslo, cukr a 225 ml vody svařte na mírném ohni, až se máslo rozpustí. Pak zvyšte příkon tepla a vsypte najednou mouku a sůl. Vařečkou promíchejte, až se těsto přestane lepit na stěny nádoby.
2. stáhněte z ohně, nechte lehce vychladnout a po jednom vmíchejte vejce, až vznikne lesklé a hladké těsto.
3. ve fritéze nebo vyšším kastrůlku zahřejte olej na 190° (vhodíte-li do něj kostičku chleba, ihned zezlátne).
4. zatímco se olej rozpaluje, naplňte těstem cukrářský sáček s hvězdicovou hubičkou (churros při smažení hodně nabývají, proto otvor nemusí být moc velký) a vytlačujte kousky těsta rovnou do horkého oleje. Od stříkací hubičky těsto nejlépe odlepíte vlastním prstem namočeným ve vodě. Smažte dozlatova, v oleji obracejte a přidržujte pomocí vidličky.
5. na kuchyňském papíru nechte odsát přebytečný tuk a prstíky obalte v jemných cukrových krystalcích.
6. na čokoládu svařte polovinu mléka s nastrouhanou čokoládou na mírném ohni, až se čokoláda rozpustí. V druhé polovině mléka rozšlehejte pomocí vidličky škrob a pomalu ji přilijte k teplému čokoládovému mléku. Vmíchejte cukr a pomalu za stálého míchání asi tři minuty vařte, až směs zhoustne. Stáhněte z ohně a dál promíchávejte, až je čokoláda úplně hladká. Podávejte s pěkným kopečkem husté šlehačky.
2. stáhněte z ohně, nechte lehce vychladnout a po jednom vmíchejte vejce, až vznikne lesklé a hladké těsto.
3. ve fritéze nebo vyšším kastrůlku zahřejte olej na 190° (vhodíte-li do něj kostičku chleba, ihned zezlátne).
4. zatímco se olej rozpaluje, naplňte těstem cukrářský sáček s hvězdicovou hubičkou (churros při smažení hodně nabývají, proto otvor nemusí být moc velký) a vytlačujte kousky těsta rovnou do horkého oleje. Od stříkací hubičky těsto nejlépe odlepíte vlastním prstem namočeným ve vodě. Smažte dozlatova, v oleji obracejte a přidržujte pomocí vidličky.
5. na kuchyňském papíru nechte odsát přebytečný tuk a prstíky obalte v jemných cukrových krystalcích.
6. na čokoládu svařte polovinu mléka s nastrouhanou čokoládou na mírném ohni, až se čokoláda rozpustí. V druhé polovině mléka rozšlehejte pomocí vidličky škrob a pomalu ji přilijte k teplému čokoládovému mléku. Vmíchejte cukr a pomalu za stálého míchání asi tři minuty vařte, až směs zhoustne. Stáhněte z ohně a dál promíchávejte, až je čokoláda úplně hladká. Podávejte s pěkným kopečkem husté šlehačky.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
a (neověřeno)
3. Duben 2006 14:24
b (neověřeno)
3. Duben 2006 14:24
C (neověřeno)
3. Květen 2007 12:29
d (neověřeno)
9. Listopad 2007 14:43
C (neověřeno)
3. Květen 2007 12:29
liduska.cv (neověřeno)
19. Červenec 2007 20:17
mm (neověřeno)
9. Únor 2008 18:40
petruska (neověřeno)
19. Březen 2008 00:32