Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nepečený tvarohový koláč s letním ovocem

Dezert snů

Vydání: 2007/6
Autor:
Hodnocení:
66 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Chlazení: aspoň 3 hodiny
P
Koláč Britská

Ingredience

    Na základ:

    • 200 g čokoládových sušenek, třeba BeBe Dobré ráno, esíček…
    • 100 g rozpuštěného másla

    Na tvarohovou pěnu:

    • 4 plátky želatiny
    • 140 ml smetany na vaření
    • 500 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
    • 140 g přírodního krupicového cukru
    • jemně nastrouhaná kůra z 1 malého pomeranče
    • 4 lžíce pomerančové šťávy
    • 400 g malin
    • 250 ml smetany ke šlehání

    Na omáčku:

    • 250 g nasekaných jahod a malin
    • 3 lžíce pomerančové šťávy
    • 2 lžíce přírodního krupicového cukru

    Na ozdobu:

    • směs lesních plodů (větší rozpulte)
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1. V kastrůlku rozpusťte máslo a vsypte do něj rozdrobené sušenky. Promíchejte a směsí vyložte dno rozevírací dortové formy o průměru 24 cm. Přimáčkněte skleničkou s rovným dnem.

2. Želatinu dejte do větší misky se studenou vodou a nechte pět minut máčet. Do menšího kastrůlku nalijte smetanu na vaření a přiveďte ji téměř k varu. Potom ji odstavte a po jednom do ní vmíchejte vymačkané plátky želatiny – téměř okamžitě se rozpustí. Nechte trochu vychladnout.

3. Tvaroh, cukr, pomerančovou kůru a šťávu utřete vařečkou nebo metlou dohladka. Přimíchejte vychladlou smetanu a maliny – pár jich přitom rozmáčkněte, většinu ale ponechte celých.

4. Smetanu ke šlehání ušlehejte do polotuha a pak zlehka spojte s tvarohovou směsí. Vlijte na sušenkový základ a nechte aspoň tři hodiny, ale klidně i přes noc chladit, aby náplň ztuhla.

5. Rozmixujte přísady na omáčku a ponechte ji až do podávání v chladu.

6. Nožem objeďte stěny koláče, rozevřete formu a opatrně dezert přesuňte na servírovací talíř. Ozdobte lesním ovocem, poprašte moučkovým cukrem a podávejte s vychlazenou omáčkou.

Další recept na tvarohový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
je opravdu skvělý
Obrazek uzivatele
Opravdu vynikající...použila jsem jen borůvky, ale za to spoustu a je to geniální. Sušenky jsem použila Lotus, takové medovo-karamelové a taky perfektní....na přivítanou pro mamku, která se vrátila z dovolené. No jestli jí to nebude chutnat..... .o))
Obrazek uzivatele
Manžel uviděl tento dort na obálce časopisu a přál si ho. S želatinovými nikdy netuhnoucími dorty mám špatné zkušenosti, ale věřila jsem, že recept nezklame a povedlo se. Sice nebyly po ruce maliny ale borůvky. (myslím, že to byla nakonec lepší volba, aspoň byl dort jemnější bez peciček). Také jsem to trochu přehnala s pomerančovou kůrou. V každém případě dort šel krásně z formy. Při každém otevření ledničky a pohledu na dort jsme oba pěli ódu na jeho krásu, o chuti ani nemluvě. Místo mléka jsem dala syrovátku a nic jsem nepokazila.
Obrazek uzivatele
Bohužel se mi nedaří sehnat plátkovou želatinu.Nevíte prosím, kde ji sehnat nebo jakým způsobem nahradit práškovou? Díky!
Obrazek uzivatele
Plátkovou želatinu vyrábí Dr. Oetker a koupila jsem ji vcera v Kauflandu v regalu s ostanimi zelatinami, vanilkovymi cukry, prasky do pecita atd.
Obrazek uzivatele
OPRAVDU VYNIKAJÍCÍ,NEMĚL CHYBU,VŠICHNI SE OBLIZOVALI :-))JEN NA KORPUS JSEM DALA DVOJITOU DÁVKU SUŠENEK A ZDÁLO SE MI TO TAK AKORÁT...JEDNA BY BYLA PODLE MNĚ MÁLO..
Obrazek uzivatele
povýšila jsem koláč na osvěžující dort mé dceři k narozeninám a musím říct, že sklidil obrovský úspěch. Hlavně byl osvěžujicí v tento horký letní den. Určitě ho zopakuji.
Obrazek uzivatele
Jeden z nejlepších moučníků, jaké jsem kdy jedla. Člověk by si myslel, že třeba ta šťáva z pomeranče je tam zbytečná, ale omyl, dodá tomu takový šmrnc, fakt dokonalý:-). Jen preferuji nekakaové sušenky, používám máslové.
Obrazek uzivatele
Dort je vynikající. Dělala jsem ho sice bohužel jen ze zmraženého ovoce, ale byli jsme z něj všichni nadšení.
Obrazek uzivatele
Nevíte v čem může být problém, když mi dort neztuhl? Jinak je chuťově moc dobrý, ale takhle z něj mám prostě tvaroh s ovocem. Sušenkový korpus zase ztuhl až moc a nejde nabrat společně, musím ho vyloženě seškrábat.

Přidat komentář