Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Letní pomazánka z červené čočky

Nasytí čtyři osoby s menším hladem – nicméně my tuhle lehkou vláčnou pomazánku sníme v pohodě ve dvou!

Vydání: 2007/8
Autor:
Hodnocení:
35 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Pomazánka

Ingredience

    • 200 g červené biočočky (prodávají supermarkety, drogerie dm i bioprodejny)
    • 5 lžic olivového oleje (bio nabízejí supermarkety i bioprodejny)
    • 3 stroužky česneku + na dochucení
    • 1 cibule nakrájená na kostičky
    • 1 mrkev, nastrouhaná na hrubém struhadle (biomrkev prodává Plus i další supermarkety)
    • kůra z jednoho biocitronu + štáva podle chuti (nabízí Plus)
    • asi 15 třešňových rajčátek (bio prodává Plus)
    • 2 hrsti čerstvé bazalky (bio v květináčku nabízí Plus)
    • 1,5 lžičky mořské soli

Příprava jídla

1.  Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.

2.  Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mrkev i nastrouhanou citronovou kůru a za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody.

3.  K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte asi pět minut. Občas promíchejte; podle potřeby můžete přidat trochu oleje tak, aby jím byla čočka obalená a nepřipalovala se.

4.  Zalijte směs vroucí vodou a přiklop-
te. Na velmi mírném plameni vařte patnáct až dvacet minut; občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat ‚pomazánkovou‘ konzistenci i bez mixování.

5.  Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citronovou šťávu, sůl a utřený česnek podle chuti. A olivový olej se postará o to, aby pomazánka byla krásně krémová.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
je opravdu skvela
Obrazek uzivatele
Dělám si ji už leta a to s pomerančem. Ale určitě zkusím i tuto verzi. Do obyčejné čočkovy zas dávám i celer, bramboru a petrželku. Nemá to chybku.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/07, str.85

Přidat komentář