Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nejlepší povidla

Domácí povidla mají pro nováčky několik překvapení: především nejsou synteticky fialově modrá, ale spíš purpurově hnědá. Časem tmavnou, a když je uvaříte správně, prakticky se nekazí, pouze ‚kamení‘. A ta chuť: sytá, osvěžující, výrazná! Naše úprava se nejvíc přibližuje tradičním povidlům, ale je rychlejší a můžete na ni zpracovat i komerčně pěstované odrůdy slív.

Vydání: 2006/9
Autor:
Hodnocení:
21 (hlas)
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H
Vaření 2:00
Zavařenina Česká

Ingredience

    Na cca 800 g povidel:

    • 3 kg švestek
    • 500 g želírovacího cukru
    • proužek kůry z chemicky neošetřeného nebo bio citronu
    • 2 kusy skořice
    • 2 hvězdičky badyánu
    • případně trocha mletého zázvoru nebo hřebíčku na dochucení

Příprava jídla

1. Švestky omyjte, osušte a vypeckujte. Umelte je v mixéru nebo v mlýnku na maso. Pyré vlijte do pekáče nebo je přímo do něj pomelte; pekáč si ale vyhraďte skutečně jen k tomuto účelu – stopy tuku z jiných jídel by povidla znehodnotily.

2. Troubu předehřejte na 175, horkovzdušnou na 155 stupňů; mírná teplota zabrání připalování. K pomletým švestkám přidejte citronovou kůru, svitky skořice a badyán. Posypte želírovacím cukrem (napomůže rychlejšímu houstnutí – jinak byste museli dlouho čekat, než se odpaří šťáva ze švestek a přirozený cukr začne karamelizovat). Cukr vmíchejte do švestek.

3. Pekáč vložte do trouby a počkejte, až se směs rozbublá. Potom ji čas od času promíchávejte; zabráníte tak připalování cukru. Takto povidla vařte zhruba hodinu a půl – přesná doba závisí na druhu švestek a na tom, kolik v sobě mají šťávy. V mezičase důkladně umyjte sklenice a vypařte je vroucí vodou.

4. Jakmile jsou povidla hotová (jsou hustá, ale dají se dobře roztírat), vyjměte pekáč z trouby a jeho obsah přesuňte do sklenic. Povrch můžete poprášit hřebíčkem nebo zázvorem – postarají se o zajímavou chuť. Ihned uzavřete; používáte-li šroubovací uzávěry, obraťte sklenice dnem vzhůru, aby se víčka podtlakem přichytila. Uchovejte na tmavém, chladném místě.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

16x povidla a co s nimi!

Putování za švestkovou vůní

Komentáře

Obrazek uzivatele
mám podobný recept na povidla,ale bez míchání. 5 kg pomletých švestek 1 kg cukru 1,5 dcl octa Vše zamícháme a necháme stát 24 hodin a pak pečeme v troubě 5 hodin / nebo podle hustoty/ bez míchání. Směs se nepřipaluje.

Přidat komentář