Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ostružinový koláč

Neodolatelná kombinace křupavých placiček, hedvábné šlehačky a šťavnatých ostružin je oslavou slunečného podzimu!

Vydání: 2007/9
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
+ Chladnutí
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    Na těsto

    • 300 g hladké nebo polohrubé mouky, nejlépe v kvalitě bio + trocha na posypání pracovní plochy
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • špetka soli
    • 140 g chladného másla, nakrájeného na kostičky + trocha na vymazání plechu
    • 100 g přírodního krupicového cukru
    • 75 ml podmáslí
    • 1 vejce, rozšlehané

    Na náplň

    • 500 g ostružin
    • 3 lžíce přírodního krupicového cukru
    • 275 g smetany ke šlehání (40%)
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Mouku, prášek do pečiva a sůl prosijte do mísy. Přidejte máslo a vše promněte prsty, aby vznikla drobenka. Potom vmíchejte cukr.

2. Uprostřed směsi vytvořte důlek a vlijte do něj podmáslí i vejce. Pak směs zlehka zpracujte na měkké, lepivé těsto. Na lehce pomoučněné pracovní ploše je několikrát prohněťte a vytvarujte placku o průměru asi 18 centimetrů. Přesuňte ji na vymazaný plech.

3. Vložte do trouby a pečte třicet až třicet pět minut, aby těsto vyběhlo a zezlátlo. Vpichem špejle do nejvyššího místa zjistěte, zda je korpus už upečený – na špejli by neměly ulpět vlhké drobečky. Nechte korpus vychladnout.

4. Teď je na řadě náplň: zlehka rozmačkejte ostružiny s cukrem a ušlehejte smetanu. Korpus podélně rozpulte, na spodní díl naneste šlehačku a pak ostružiny. Přiklopte druhým dílem a podávejte poprášené moučkovým cukrem.

Krémová náplň
Vznikne i ze smetanového mascarpone – stačí utřít ho s trochou cukru.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

30x recepty z báječného podzimního ovoce

Hruškový nákyp

Smetanová houbová omáčka

Fettuccine s pestem a sušenými brusinkami

Tajemná krása ostružin

Přidat komentář