Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s mandlovým krémem a malinami

Není to nejsnadnější recept na světě. Ale stojí za to – a pokud postupujete rozvážně krok za krokem, nemůže se vám nepovést!

Vydání: 2004/8
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 5
Doba přípravy: Více než hodinu
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Francouzská

Ingredience

    Na korpus:

    • 200 g hladké nebo polohrubé mouky
    • 140 g másla, nakrájeného na kousky
    • 100 g práškového cukru
    • nastrouhanou kůru z jednoho citronu
    • špetku soli
    • 1 žloutek
    • špetku mleté vanilky (můžete použít vanilinový cukr)

    Na citronový žloutkový krém:

    • 3 žloutky
    • 100 g práškového cukru
    • lžíci hladké mouky
    • lžíci kukuřičného škrobu
    • 250 ml mléka
    • jemně nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu
    • 50 g másla

    Na mandlovou směs frangipane:

    • 80 g másla o pokojové teplotě
    • 80 g cukru, nejlépe hnědého
    • 80 g strouhaných mandlí
    • jemně nastrouhanou kůru  z jednoho citronu
    • 1 vejce

    Na ozdobu:

    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 600 g čerstvých malin
    • 5 lžic aromatické marmelády (džemu)
    • 2 lžíce třešňovice nebo griotky

     

Příprava jídla

1. Mouku a máslo v míse zpracujte pomocí prstů na hrudky. Přidejte cukr, citronovou kůru, špetku soli a lehce promíchejte. Se žloutkem a vanilkou vypracujte hladké těsto. Utvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a aspoň hodinu chlaďte.

2. Žloutky a cukr na krém šlehejte v míse metlou minutu až dvě, až směs zesvětlá. Přidejte mouku, škrob a znovu promíchejte. Mléko svařte s citronovou kůrou a mírně zchladlé za stálého míchání přilévejte ke žloutkům, až vznikne hladký krém.

3. Krém přelijte do hrnce a na středním ohni za stálého míchání asi dvě minuty povařte do zhoustnutí. Hrnec sundejte z ohně; přimíchejte citronovou šťávu a máslo. Krém poté přemístěte do mísy. Překryjte potravinovou fólií, aby nevznikl škraloup. 

4. Všechny ingredience na mandlovou směs neboli ­frangipane pečlivě promíchejte v míse. (Směs vydrží v chladu až čtyři dny, můžete si ji tedy klidně připravit předem.)

5. Na pomoučené ploše vyválejte těsto na tloušťku dvacetikorunové mince a pak jím vyložte formu o průměru 25 cm. Těsto přehrňte přes okraje formy a trochu seřízněte ostrým nožíkem. Korpus dejte znovu minimálně na hodinu chladit.

6.  Na prostřední mřížku v troubě položte pečicí plech. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Vyjměte korpus z ledničky. Stěrkou promíchejte krém, oddělte z něj tři čtvrtiny a těmi těsto pokryjte.

7. Mandlovou směs dejte pomocí lžíce do cukrářského sáčku s menší hubičkou nebo do pevného plastového pytlíku, kterému odstřihnete roh. Naneste ji v podobě jakýchsi řádků na žloutkový krém – pečením se všechno krásně spojí.

8. Formu položte na rozpálený plech a pečte 30–40 minut, až těsto zezlátne. Mandlový krém při pečení ,vyběhne‘. Hotový koláč vyjměte z trouby, seřízněte okraje a nechte dokonale vychladnout na drátěné mřížce. Pak ho širokým nožem uvolněte z formy.

9. Smetanu lehce prošlehejte v míse, aby byla do polotuha (když zvednete metlu, ‚vlnky‘ smetany se ohýbají dolů). Stěrkou do ní jemně vmíchejte zbylý žloutkový krém a směs pak rovnoměrně naneste na upečený koláč.

10. Maliny naklaďte hustě, nejlépe v soustředných kruzích na koláč ,špičkami‘ nahoru. Džem a likér za občasného míchání svařte, dokud se směs nezačne lepit na lžíci. Glazurou pak s citem potřete maliny, nejlépe pomocí štětečku.

Jak správně ochočit křehké těsto:
■ Dostat těsto až do krajů formy vám nejlépe pomůže pomoučená kulička přebytečného těsta, kterou plát těsta roztlačíte.
■ Těsto je velmi křehké; pokud se trhá, stačí před chlazením zalepit trhliny zbytky těsta. Při pečení se ‚záplaty‘ spojí
s těstem.
■ Těsto vždycky nechte trochu přečnívat přes okraj formy – v horké troubě se totiž ,stáhne‘. I po upečení jde seříznout.
■ Než začnete plnit cukrářský nebo plastový sáček, postavte ho do vyšší sklenice nebo hrnku – nebude se pak kácet. Sáček nejlépe naplníte pomocí lžíce.

Křehké tipy a triky:
■ Naplníte-li geniální váleček značky Tupperware (370 Kč, k mání viz Adresář) studenou vodou, nebude se vám křehké těsto lepit.
■ Máte-li voňavé lusky pravé vanilky, vložte je přímo do uzavíratelné nádoby s cukrem. Do krémů lusk rozřízněte a povařte s mlékem; po usušení lze použít znovu. Kotányi, dva lusky pravé ‚bourbonské‘ vanilky z ostrova Réunion, cca 55 Kč.
■ Velmi vydatné mleté vanilky stačí na ochucení jen tři nebo čtyři zrnka. Benkor, balení za 95 Kč.

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Ještě nevím jak to bude chutnat ale doufám že to oslavencům udělá radost a příjde k chuti. PS: kremy jsem málem snědla ještě než jsem je dala na koláč!!! :o)))
Obrazek uzivatele
Dělala jsem ho několik krát, poprvé se strachem, že není nejsnadnější...ale povedl se a každou sezonu, až mám na zakrádce maliny, je tenhle šampion první, kdo se s nimi zdobí :)
Obrazek uzivatele
pekla jsem několikrát, vždy vzbudil nadšení. Moje sestra si nepřeje jiný dort k narozeninám než tento.
Obrazek uzivatele
chci se jen zeptat zda je mozne pouzit i mrazene maliny.dekuji za odpoved
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/04, str.54
Obrazek uzivatele
Pracný, ale fantastický. Možná nejlepší koláč, jaký jsem kdy měla tu čest vyrobit.
Obrazek uzivatele
Poměrně náročný (čas, suroviny, přesnost), ale výsledek je nádherný! za námahu rozhodně stojí!

Přidat komentář