Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
malinovy kolac
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7107 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 579 g
Tuky 443 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není to nejsnadnější recept na světě. Ale stojí za to – a pokud postupujete rozvážně krok za krokem, nemůže se vám nepovést!

Suroviny

Na korpus
lze nahradit polohrubou moukou
máslo 140 g
nakrájené na kousky
z jednoho citronu
sůl špetka
vanilka špetka
mletá, lze nahradit vanilkovým cukrem
Na žloutkový krém
škrob 1 PL
kukuřičný
mléko 250 ml
jemně nastrouhaná kůra i šťáva
Na mandlovou směs frangipane
pokojové teploty
hnědý cukr 80 g
jemně mleté
jemně nastrouhaná z jednoho citronu
vejce 1 ks
Na ozdobu
maliny 600 g
marmeláda 5 PL
lze nahradit třešňovicí

Postup

1

Mouku a máslo v míse zpracujte pomocí prstů na hrudky. Přidejte cukr, citronovou kůru, špetku soli a lehce promíchejte. Se žloutkem a vanilkou vypracujte hladké těsto. Utvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a aspoň hodinu chlaďte.

2

Žloutky a cukr na krém šlehejte v míse metlou minutu až dvě, až směs zesvětlá. Přidejte mouku, škrob a znovu promíchejte. Mléko svařte s citronovou kůrou a mírně zchladlé za stálého míchání přilévejte ke žloutkům, až vznikne hladký krém.

3

Krém přelijte do hrnce a na středním ohni za stálého míchání asi dvě minuty povařte do zhoustnutí. Hrnec sundejte z ohně; přimíchejte citronovou šťávu a máslo. Krém poté přemístěte do mísy. Překryjte potravinovou fólií, aby nevznikl škraloup. 

4

Všechny ingredience na mandlovou směs neboli ­frangipane pečlivě promíchejte v míse. (Směs vydrží v chladu až čtyři dny, můžete si ji tedy klidně připravit předem.)

5

Na pomoučené ploše vyválejte těsto na tloušťku dvacetikorunové mince a pak jím vyložte formu o průměru 25 cm. Těsto přehrňte přes okraje formy a trochu seřízněte ostrým nožíkem. Korpus dejte znovu minimálně na hodinu chladit.

6

Na prostřední mřížku v troubě položte pečicí plech. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Vyjměte korpus z ledničky. Stěrkou promíchejte krém, oddělte z něj tři čtvrtiny a těmi těsto pokryjte.

7

Mandlovou směs dejte pomocí lžíce do cukrářského sáčku s menší hubičkou nebo do pevného plastového pytlíku, kterému odstřihnete roh. Naneste ji v podobě jakýchsi řádků na žloutkový krém – pečením se všechno krásně spojí.

8

Formu položte na rozpálený plech a pečte 30–40 minut, až těsto zezlátne. Mandlový krém při pečení ,vyběhne‘. Hotový koláč vyjměte z trouby, seřízněte okraje a nechte dokonale vychladnout na drátěné mřížce. Pak ho širokým nožem uvolněte z formy.

9

Smetanu lehce prošlehejte v míse, aby byla do polotuha (když zvednete metlu, ‚vlnky‘ smetany se ohýbají dolů). Stěrkou do ní jemně vmíchejte zbylý žloutkový krém a směs pak rovnoměrně naneste na upečený koláč.

10

Maliny naklaďte hustě, nejlépe v soustředných kruzích na koláč ,špičkami‘ nahoru. Džem a likér za občasného míchání svařte, dokud se směs nezačne lepit na lžíci. Glazurou pak s citem potřete maliny, nejlépe pomocí štětečku.

Jak správně ochočit křehké těsto

  • Dostat těsto až do krajů formy vám nejlépe pomůže pomoučená kulička přebytečného těsta, kterou plát těsta roztlačíte.
  • Těsto je velmi křehké; pokud se trhá, stačí před chlazením zalepit trhliny zbytky těsta. Při pečení se ‚záplaty‘ spojí s těstem.
  • Těsto vždycky nechte trochu přečnívat přes okraj formy – v horké troubě se totiž ,stáhne‘. I po upečení jde seříznout.
  • Než začnete plnit cukrářský nebo plastový sáček, postavte ho do vyšší sklenice nebo hrnku – nebude se pak kácet. Sáček nejlépe naplníte pomocí lžíce.

Křehké tipy a triky:

  • Máte-li voňavé lusky pravé vanilky, vložte je přímo do uzavíratelné nádoby s cukrem. Do krémů lusk rozřízněte a povařte s mlékem; po usušení lze použít znovu. 
  • Velmi vydatné mleté vanilky stačí na ochucení jen tři nebo čtyři zrnka. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

12.04.2008 11:14
Poměrně náročný (čas, suroviny, přesnost), ale výsledek je nádherný! za námahu rozhodně stojí!
07.10.2007 07:17
Pracný, ale fantastický. Možná nejlepší koláč, jaký jsem kdy měla tu čest vyrobit.
30.08.2007 08:22
Recept se nachází v č.8/04, str.54
05.04.2007 16:19
Ještě nevím jak to bude chutnat ale doufám že to oslavencům udělá radost a příjde k chuti. PS: kremy jsem málem snědla ještě než jsem je dala na koláč!!! :o)))
22.04.2007 17:58
Dělala jsem ho několik krát, poprvé se strachem, že není nejsnadnější...ale povedl se a každou sezonu, až mám na zakrádce maliny, je tenhle šampion první, kdo se s nimi zdobí :)
17.05.2007 11:45
pekla jsem několikrát, vždy vzbudil nadšení. Moje sestra si nepřeje jiný dort k narozeninám než tento.
12.10.2007 16:41
chci se jen zeptat zda je mozne pouzit i mrazene maliny.dekuji za odpoved

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč