Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křupavý švestkový koláč

Tenhle dezert je nejlepší z čerstvých švestek, ale můžete ho péct i z mražených, důkladně osušených.
Autor:
Hodnocení:
21 (hlas)
Počet porcí: 8 dílků
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 60 minut
P
Koláč Britská

Ingredience

    • 200 g švestek
    • 140 g másla
    • 140 g krupicového cukru
    • 2 velká vejce
    • 1 lžička vanilkové esence
    • 140 g polohrubé mouky
    • ½ sáčku prášku do pečiva
    • 1 lžíce mléka

    Na ozdobu:

    • šťáva z 1 citronu
    • 100 g krupicového cukru
    • 25 g kostkového cukru, nahrubo rozdrceného

Příprava jídla

1. Začněte švestkami Rozpalte troubu na 160 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Rozpulte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na drobnější kousky.

2. Připravte těsto
V míse promíchejte máslo, cukr a vejce; přikápněte vanilkovou esenci. Pak po částech přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vlijte mléko. Vsypte polovinu švestek a přesuňte těsto do formy. Posypte ho zbylým ovocem a pečte asi hodinu (spolehlivý je test špejlí – když ji ze středu moučníku vytáhnete suchou, je hotovo).

3. Ozdobte a podávejte
Koláč nechte deset minut chladnout ve formě, pak jej vyklopte, odstraňte papír, otočte a dejte chladnout na mřížku. Potom jej už jen potřete hladkou směsí citronové šťávy a krupicového cukru a posypte rozdrceným kostkovým cukrem.

Zkuste jiné ovoce!

Jedinou podmínkou je, aby bylo pevnější – zaručeně lahodnou volbou jsou třeba blumy, meruňky nebo (nepřezrálé) broskve.

Další recept na švestkový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborný koláč. Moc jsme si pochutnali, bohužel ho bylo málo. Příště ho udělám z dvojnásobné dávky. Udělala jsem malou úpravu, dala jsem jen 100g cukru (třtinového) a bylo to akorát.

Přidat komentář