Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sypaný makový koláč s jablky

Tenhle skvělý zákusek zvládne i začátečník levou zadní! Přesto je to trochu záludný dezrt – ochutnáte-li jej, musíte mít opravdu silnou vůli, abyste včas přestali!
Autor:
Hodnocení:
36 (hlasů)
Počet porcí: 20 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 25–30 minut
P
Koláč Východoevropská

Ingredience

    • 200 g polohrubé mouky
    • 200 g hladké mouky
    • 300 g mletého máku
    • 200 g moučkového cukru
    • 1 lžička sody
    • 1 kg jablek, omytých
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • trocha mleté skořice
    • 250 g másla (nebo hery)

    Na ozdobu:

    • šlehačka (ne ze spreje, ale ta, kterou sice budete muset ušlehat, ale zaručeně si na ní pochutnáte!)
    • hrubě posekané ořechy (my jsme použili vlašské, ale klidně vyzkoušejte i lískové)

Příprava jídla

1. Smíchejte sypké přísady
Rozpalte troubu na 180–200 °C. Smíchejte oba druhy mouky, mák, cukr a sodu a rozdělte přibližně na tři díly. Plech o velikosti 20 × 30 cm vymastěte a vysypte moukou nebo, ještě lépe, pokryjte pečicím papírem.

2. Přidejte jablka

Na připravený plech vysypte jeden díl suché směsi. Na něj rozložte polovinu oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek a posypte je vanilinovým cukrem a skořicí. Pak jablka zcela překryjte dalším dílem sypké směsi.

3. Vrstvěte a vrstvěte

Na směs pak rozložte zbytek nastrouhaných jablek a opět je posypte skořicí a vanilinovým cukrem. Poslední vrstvou bude zbytek sypké směsi. Povrch se nesnažte uhlazovat – sypká směs se s jablky krásně prolne sama.

4. Upečte to

V mikrovlnné troubě nebo na sporáku opatrně rozpusťte máslo (můžete je nahradit herou, ale máslo je samozřejmě nejlepší). Rozpuštěným tukem pak důkladně zalijte koláč a pečte ho, dokud na povrchu nezezlátne; trvá to přibližně půl hodiny.
Nahlásit chybu v receptu
reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Lze místo máku použít kupovanou makovou směs?
Obrazek uzivatele
řekla bych ,že záleží na složení té směsi - podle toho, jestli je tam cukr nebo ne.
Obrazek uzivatele
Já tenhle koláč pekla před chvílí, dala jsem tam hotovou, kupovanou makovou směs, byl v ní cukr, tak jsem tam ubrala o něco málo cukru z receptu.
Obrazek uzivatele
tak tento koláč jsem hned vyzkoušela, jelikož začína doba letních jalblek a neustale dostávám jablka od přátel a pect jeden jablečný zavin za druhým mě opravdu nebaví a hlavně už mi to ani nechutná, pač už jsem zkoušle ruzné kombinace se švestkama, tvarohem a makem, myslím si že tento koláč bude také dobrý, když se místo jablek požijí švestky či hrušky. Né vždy máme po ruce jablka.
Obrazek uzivatele
Koláč je výborný i bez šlehačky! Příště bych dala i více jablek, nějak mi na druhou vrstvu nestačily :-)
Obrazek uzivatele
Zdravím, vážne se ty ingredince sypou na plech? Neumím si to moc představit, udrží se ten koláč kompaktní, když nebude mít "pevné hranice"?
Obrazek uzivatele
Piekla som včera podla receptu, na plech som dala radšej papier na pečenie. Nevedela som si predstaviť tie vrstvy, treba ich tam dať rovnomerne a napriek receptu som povrch trošku uhladila, aby sa rozpustené maslo potom na vrch vpilo. Je to šťavnatý koláč, chutil. Prekvapivo sa cely koláč "usporiada" sám pri pečení.
Obrazek uzivatele
Naprosto úžasný koláč, přesto radím těm, kteří milují mák, nepečte ho! Sníte ho "natotata":-)

Přidat komentář