Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kachna s červeným zelím

V odlehčené podobě (a uměřené porci) si ji klidně dopřejte!

Vydání: 2007/9
Autor:
Hodnocení:
20 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 45–60minut
PT20M
Příprava 0:20

Ingredience

    • 1 malá kachna nebo 4 kachní prsíčka
    • 1 cibule, oloupaná
    • 1 jablko, omyté
    • 1 pomeranč, oloupaný
    • majoránka, rozmarýn, tymián, sůl a pepř

    Na zelí:

    • 20 g krupicového cukru
    • 3 lžíce oleje
    • 80 g drobně nakrájené cibule
    • 2 lžíce zavařených brusinek
    • 800 g čerstvého červeného zelí
    • 200 g loupaných krájených jablek
    • 300 ml červeného vína
    • trocha pomerančové a citronové šťávy
    • sůl a pepř na dochucení
    • 1 čtvereček hořké čokolády

Příprava jídla

1. Pokud pečete celou kachnu, pak pokrájejte cibuli, jablko a pomeranč a promíchejte je s většinou bylinek, nakrájených na větší kousky. Naplňte kachnu, posypte zbylými bylinkami, osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 200 ºC, po chvíli snižte na 150 a pečte zhruba hodinu. (Prsíčka jen obložte pokrájenou cibulí a pečte asi tři čtvrtě hodiny. Chvíli před koncem přidejte jablka a pomeranč.)

2. Cukr nechte v kastrole rozpustit a trochu zkaramelizovat. Přidejte olej i cibuli, krátce poduste, vmíchejte brusinky, jemně pokrájené zelí, kostičky jablka, zalijte vínem i citrusovou šťávou, osolte a opepřete. Duste čtvrt hodiny. Nakonec rozpusťte čokoládu; zelí tak získá krásný lesk.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky

Kachní prsa s batátovým pyré a zeleninovým ragú

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den,

apeluji tímto na redakci mého nejoblíbenějšího česky psaného magazínu o vaření, aby si zde udělala pořádek. Na tomto receptu názorně popíši, co je poblémem.
Lze počítat s tím, že průměrný kuchař navštěvující tento web má již zkušenosti s vařením, proto je také na tomto webu a ne na recepty.cz či jiných pochybných webech.
Takový člověk je schopný omýt jablko a oloupat cibuli i pomeranč i bez cizích doporučení, protože to není "kuchař" co umí jen párek v rohlíku s kečupem. Umí tedy vyhodnotit, kdy cibuli dávat i se slupkou, a kdy je třeba ji oloupat. Zajímalo by mě, zdali je třeba do nějakého receptu jablko "nemyté", že je třeba toto zdůrazňovat.
Dalším neštěstím jsou měrné jednotky, kdy jednou je počet jablek uváděn v kusech a podruhé v gramech, opět pokročilý kuchař v zásadě tuší, kolik jablek kam dát, aby to chuťově ladilo se zbytkem a pochybuji, že to někdo váží na gramy přesně. Potom je pro odměření oleje použito lžic, což je v pořádku, u cistrusové šťávy je ale lakonicky napsáno "trocha", co třeba tady uvést kolik lžic? V zásadě to tolik nevadí, pokročilý kuchař dá dle citu a chuti, ale celkový dojem z receptu je takový, že na každou ingredienci používáme jinou měrnou jednotku, už mi zde chybí jen pověstné hrníčky.
Nejvíce mě však irituje dochucování solí a pepřem. Sůl bych ještě pochopil. Může mi však někdo vysvětlit jaký má v tomto jídle smysl pepř? Hodí se k jablkům, pomerančům, červenému vínu či brusinkám? Toto ja tradiční české dochucování pepřem a solí bez rozmyslu.
S výše uvedeným bych neměl problém, kdyby se tento web jmenoval recepty.cz/ vareni.cz a podobně, kde může přispívat prakticky kdokoli. Apetitonline jsem měl však moc rád díky tomu, že přispívat mohla jen redakce a poměrně malý okruh schválených uživatelů, tím byla zaručena vysoká kvalita receptů. Proto jsem tak zklamán. Navíc v čestině není jiná možnost, tak holt člověk musí brousit v anglicky psaných serverech a tam jsou na tradiční česká jídla dost skoupí..

S pozdravem
Jakub Růžička
Obrazek uzivatele
Vážený pane Růžičko,

mrzí nás, že jste na receptu shledal nedostatky. Recepty většinou uvádíme hodně podrobně (tedy včetně toho, že ovoce nebo zeleninu je či není třeba oloupat, nakrájet apod.), aby nevznikla sebemenší nejasnost. Co se týká měrných jednotek – tedy toho, že část rozpisu je v gramech a část ve lžících, je to v Apetitu, ale i v mnohých kuchařkách zavedená praxe. Máte pravdu, že profesionální kuchaři se drží uvádění množství surovin v gramech (na gramy se přepočítávají dokonce i vejce), Apetitonline ale používají hlavně lidé, kteří si vaří doma, a tam taková přesnost není nutná.

Jablka z receptu jsou uvedena v kusech a poté v gramech z toho důvodu, že nejde o tatáž jablka – jednou se používají jako náplň do kachny, podruhé do zelí. V prvním případě na přesném množství tolik nezáleží, v druhém případě naopak je důležité pro výslednou chuť zachovat správný poměr mezi surovinami.

Použití pepře je otázkou chuti, pokud Vám k receptu nesedí, samozřejmě ho můžete vynechat.

Přejeme Vám hezký den, redakce Apetitu.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, vážený pane Růžičko.

Musím se zastat redakce, protože si myslím, že nejste úplně spravedlivý. Z Vašeho příspěvku mi vyplývá, že pokud nejste povoláním kuchař, tak jste určitě velmi zkušený kuchař. Pak mě tedy udivuje, proč hledáte recept na kachnu se zelím. A pakliže kuchařem nejste, tak byste takto podrobné recepty spíše měl ocenit. A nikdo Vás přece nenutí, abyste tam dal všechno, co je v receptu napsané. Věřím, že na webu Apetitu hledají určitě i lidé, kteří nevaří ani profesionálně a ani často a proto, jak myslím, je ten časopis a web tak oblíbený. Že je pro všechny.

Zdravím Vás a Apetitu moc děkujeme za jeho podobu.

Přidat komentář