Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zvěřina na pivu s opilými švestkami

Báječné dušené maso, které bude ještě lepší, když mu dáte čas na odležení.
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Marinování: přes noc
P
Marináda Britská

Ingredience

    • 1,3 kg ramínka ze zvěřiny nebo hovězího, nakrájené na cca 4cm kostky
    • 3 oloupané stroužky česneku, nakrájené na plátky
    • 3 bobkové listy
    • pár snítek čerstvého tymiánu
    • 2–3 kousky sušeného hříbku, nemusí být
    • 850 ml silného černého piva
    • 300 ml portského vína
    • 200 g sušených švestek bez pecek
    • 2 lžíce balzamikového octa
    • 50 g másla
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 230 g anglické slaniny
    • 900 g oloupaných šalotek ponechaných v celku
    • 2 řapíky celeru, najemno nasekané
    • 450 g středně velkých žampionů, nejlépe hnědých, větší rozpulte
    • 4 lžičky hladké mouky
    • sůl

Příprava jídla

Co můžete udělat den až dva dopředu

1. Maso vložte do keramické nebo skleněné mísy, posypte česnekem, bobkovými listy, tymiánem a sušenými houbami, pokud jste se rozhodli je použít. Vlijte pivo a 200 ml portského. Přetáhněte fólií nebo jinak zakryjte a nechte přes noc nebo podle potřeby marinovat.

2. Švestky vložte do misky a přelijte balzamikovým octem a zbývajícím portským. Přiklopte nebo přetáhněte fólií a nechte přes noc v chladnější místnosti.

V den D (dušení)
3. Zahřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Maso slijte, marinádu přitom uschovejte. Maso osušte. Máslo a olej zahřejte v hrnci vhodném do trouby. Na vysokém plameni opečte po částech maso ze všech stran do tmavohněda. Maso vyjměte z kastrolu a uchovejte v teple. Pokud by se tuk přepaloval, vylijte ho, kastrol vytřete kuchyňským papírem a přidejte další trochu oleje a másla.

4.
Do hrnce přidejte slaninu, šalotky a celer a opečte dozlatova. Vmíchejte houby a za stálého míchání je 2–3 minuty opékejte. Vmíchejte mouku, pak přidejte maso a uschovanou marinádu.

5.
Přiveďte k ustálenému varu. Přiklopte dobře těsnícím víkem vhodným do trouby a vložte na 2¼ až 3 hodiny do trouby, aby maso opravdu pořádně změklo.

6.
Ochutnejte, případně osolte. Přidejte švestky i s nálevem a duste ještě 30 minut.

Podávejte s promačkaným tuřínem s karotkou a rozpečenými bramborami.
Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář