Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí guláš

Dobrým gulášem nasytíte partu kamarádů na jeden zátah!
Autor:
Hodnocení:
153 (hlasy)
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: 90 minut
P
Česká

Ingredience

    • rostlinný olej nebo sádlo na opékání
    • 800 g cibule, nadrobno
    • 1,5 kg nejlépe předního hovězího masa z kližky nebo plece
    • rajčatové pyré (nemusí být)
    • 1–2 lžičky hladké mouky nebo 1 větší brambora na zahuštění
    • sůl, pepř, paprika, česnek, sušená a/nebo čerstvá majoránka, případně chilli paprička na dochucení

Příprava jídla

1. Osmažte cibuli
V kastrole rozehřejte tuk a cibuli smažte tak dlouho, až dostane zlatohnědou barvu a bude – jak říkají profesionálové – v kastrole chřestit. Pokud jste náhodou měli příliš štědrou ruku s tukem, v této chvíli můžete přebytek odlít. Přidejte trochu papriky, případně rajčatového pyré, a základ mírně podlijte. Traduje se, že cibule by mělo být stejně jako masa, ale míní se tím objem, nikoli váha; ta je dvojnásobná ve prospěch masa.

2. Přidejte maso
Na základ vsypte maso nakrájené na větší kostky. Promíchejte, aby se obalilo v základu, poprašte ještě trochou papriky, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem, přidejte majoránku a trochu horké vody. Snižte plamen a zakryté maso zvolna duste, jen aby šťáva takzvaně probublávala. Pokud nechcete zahušťovat bramborou, ale moukou, pak nechte šťávu odvařit až do základu (na povrch vystoupá červeně zbarvený tuk), základ poprašte moukou a důkladně promíchejte.


3. Dotvořte lahodnou šťávu

Během dušení maso krásně měkne a křehne a ze základu se tvoří voňavá, hustá šťáva. Není vhodné zahušťovat ji nadměrným množstvím mouky, a už vůbec byste to neměli dělat až na závěr. Jakmile však maso poprášíte moukou, musíte ho zároveň podlít trochou vody – jinak by se základ mohl připálit ještě dřív, než hovězí bude úplně měkké. Podléváme vždy jen málo, a pouze pokud je to třeba.

4. Zahustěte jinak
Šťávu můžete zahustit také škrobem z brambor – a budete tak věrní maďarskému vzoru. Najemno nastrouhaná brambora se rozvaří a zahustí šťávu za dvacet třicet minut; přidejte ji tedy ve chvíli, kdy je maso už téměř měkké. Zdá-li se vám přesto šťáva málo hustá, nechte ji bez pokličky odpařovat. Tím se zahustí přirozeně a chuť základu velmi zesílí. Na úplný závěr dotáhněte chuť solí a kořením. Můžete přidat i lisovaný česnek nebo pokrájenou chilli papričku.

Další recept na hovězí guláš naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí hrudí s křenovou krustičkou a mrkvičkami

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

Hovězí loupaná plec v mrkvi

Komentáře

Obrazek uzivatele
Nebylo to špatný, ale pořád to není ono...
Obrazek uzivatele
Výborné, masožravý manžel byl nadšený.
Obrazek uzivatele
Přidala jsem krájená loupaná rajčata a nemusela ničím zahušťovat. Guláš nám moc chutnal.

Přidat komentář