Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky nejsou žádná věda! Stačí jen jít do toho hodně rukama – a trochu hlavou.

Vydání: 2007/10
Autor:
Hodnocení:
48 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Česká

Ingredience

    • 3 včerejší housky
    • 10–20 g másla
    • 400 g hrubé mouky + trocha na poprášení válu
    • 1 vejce
    • asi 5 g soli (nebo i víc, podle slanosti housek) + další do vody na vaření
    • 250 ml sodovky, sycené minerálky nebo stolní vody (bez příchuti!)

Příprava jídla

1. Opečte houstičky
Ze sypaných housek odrhněte kmín, mák či hrubou sůl a nakrájejte je na kostičky. Na pánvi zahřejte máslo a pak na něm housku lehce opečte a nechte vychladnout. (Poznámka: Takhle opečené houstičky se hodí také k mnoha polévkám, třeba k hráškové nebo rajské.)

2. Zpracujte těsto
Do mísy nasypte prosátou mouku, přilijte prošlehané vejce a sodovku s rozpuštěnou solí. Vařečkou rychle zpracovávejte, dokud nevznikne hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Pak přidejte opečenou housku a stejnoměrně ji vmíchejte do těsta.

3. Šišky ponořte do vody
Vzniklé těsto hned rozdělte na dva díly a z nich na co nejméně pomoučněném válu vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a na nízkém plameni vařte pětadvacet minut.

4. Vylovte a nakrájejte
Uvařené knedlíky vylovte z vody a okamžitě, ještě horké, nakrájejte na plátky. Nit přitom položte příčně pod knedlík tak daleko, jak silný chcete plátek. Uchopte každou rukou jeden konec, nad knedlíkem konce překřižte a táhněte za ně, dokud se neoddělí plátek.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Staročeské vánoční hody

Staročeské vánoční hody

Jemný ořechový knedlík s pastinákem

Přidat komentář