Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Želé ze slív (rynglí)

Želé – to je něco pro milovníky luxusu
Vydání: 2004/9
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 20
Doba přípravy: Více než hodinu
Vykapávání: 120minut
P
Zavařenina

Ingredience

    • 1,8 kg omytých rynglí (slív,  pološvestek)
    • šťávu ze 2 citronů
    • tolik krupicového cukru, kolik bude šťávy, například 500 g na 500 ml

Příprava jídla

1. Ryngle vložte do hrnce spolu s citronovou šťávou a 300 ml vody. Pomalu přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 30 až 40 minut.

2.
Čistou utěrku namočte v horké vodě, vložte do cedníku a ten zavěste nad hlubší misku nebo hrnec. Na utěrku přelijte směs a nechte ji alespoň dvě hodiny vykapávat.

3. Odměrkou či kalibrovanou lahví odměřte šťávu, abyste věděli, kolik cukru máte přidat, vraťte ji do hrnce a přisypte cukr. Zahřívejte na velmi mírném ohni, až se cukr rozpustí. Plamen prudce zvyšte, až se směs začne vařit. Trochu pak kápněte na vychlazený talíř; po vmáčknutí prstu by se v želé měly tvořit vrásky. Pokud ne, vařte ještě pět minut a pak znovu otestujte.

4. Hotové želé nalijte do vysterilizovaných sklenic.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Želé připravuju každý rok, hned jak dozrají ryngle a má ohromný úspěch. Používáme jej na všechno( na koláče, čerstvé pečivo a hlavně na mlsání:-) Všichni obdivují hlavně jeho zářivou lákavou červenofialovou barvu.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/04, str.52

Přidat komentář