Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bretaňský koláč far

Vláčný koláč skrývající sušené švestky je prý předchůdcem anglického pudinku: šťavnatý, mlékem a vanilkou vonící vnitřek ho rozhodně připomíná víc než buchtu, které se zase blíží vzhledem. Když se far v rozích mírně připeče, vůbec nic se nestane – jen chutná trochu pikantněji.

Vydání: 2004/9
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H15M
Pečení 1:15
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 6 vajec
    • 250 g jemného krupicového cukru  (například Korunní cukr na pečení)
    • 1 balíček vanilinového cukru
    • 250 g polohrubé mouky
    • 130 g slaného másla (třeba Président) či běžné máslo + lžičku soli
    • 1 litr plnotučného mléka
    • 2 lžíce tmavého rumu
    • 120 g vypeckovaných sušených švestek

Příprava jídla

1. Do mísy rozklepněte vejce. Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec. Přisypávejte krupicový a vanilinový cukr a přitom stále prošlehávejte metlou. Nakonec šlehejte ručně nebo elektrickým šlehačem pět až deset minut, až směs zesvětlá a zpění se.

2. Uvařte mléko. V širokém kastrolu svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky másla. Asi 5 g másla si ponechte na vymazání formy. V okamžiku, kdy je všechno rozpuštěné a na povrchu se tvoří bubliny (Dewi jim česko-bretonsky říká ‚bubly‘), kastrol sejměte z ohně a přilijte rum.
 

3. Spojte mléko s vejci. Směs mírně vychladlého mléka s rozpuštěným máslem a rumem pomalu přilévejte tenkým pramínkem k vejcím s cukrem. Ještě alespoň tři minuty prošlehávejte.

4. Na řadě je mouka. Do mísy s tekutou směsí vajec, ­cukru, rumu, mléka a másla začněte po malých částech přidávat mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracovávejte metlou. Výsledkem by měla být hutná, ale ještě tekoucí hmota.
 

5. Provzdušněte těsto. Zpracovávejte těsto ještě dalších pět minut metlou. Můžete použít i vařečku, ale metla ho provzdušní přece jenom nejlépe. Postupně zapracujte veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy. Pak nechte těsto pět minut odpočívat.

6. Připravte zapékací mísu. Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm štědře vymazejte máslem; nezapomeňte na rohy a ‚postranice‘. Dewi do toho šel vlastními prsty – důležité je opravdu vymáznout každý kout.
 

7. Strategická pozice. Troubu zapněte na 200 °C, horko­vzdušnou na 180 °C. Švestky rovnoměrně rozložte po dně formy. Ujistěte se přitom, že jsou všechny skutečně vypeckované. Pokud jsou dobře balené, zůstanou sušené švestky vláčné. (Nemáte-li jistotu, namočte je asi hodinu před pečením do vlažné vody nebo čaje.) 

8. Rallye mezi švestkami. Těstem zalijte prostor mezi švestkami a pak pomalu dolévejte zbytek, aby se moc nerozházely. Skončete zhruba centimetr pod okrajem.
 

9. Upečte koláč. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečte 70 až 80 minut. V polovině pečení teplotu asi o 20 stupňů snižte. Po upečení ponechte far ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout. Hotový far má zlatohnědou barvu a vypadá krásně ‚domácky‘. Podává se nakrájený na řezy.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Ač na první pohled vypadá složitě, příprava tohoto koláče není náročná a naše rodina si ho velmi rychle zamilovala. Super moučník.
Obrazek uzivatele
jestli je jednoduchý-to nevím-pekla ho žena,ale dobrý je velice-víme to všichni!!
Obrazek uzivatele
Koláč jsem připravovala přesně podle receptu,po upečení a vytažení z trouby se mi zdál na povrchu dost mastný.Vysála jsem trochu tuku z povrchu ubrousky.Po ukrojení malého kousku na ochutnání jsem zjistila,že těsto kolem švestek se srazilo a nad ním zůstala jen malá vrstva asi správného pudinkového těsta.Moc prosím o radu,co udělat,aby nedošlo ke sražení hmoty!
Obrazek uzivatele
Ahoj, koukám, že jsi měla při pečení stejný problém jako já. Nějak se mi těsto rozdělilo na dvě části. Už jsi přišla na to, kde se stala chyba? Díky moc za radu :-)
Obrazek uzivatele
Ahoj, taky se mi to rozdělilo, ale nejspíš to bylo tím že jsem ho nevyndala po těch pěti minutách z trouby. jdu to teď zkusit znovu, tak uvidím...
Obrazek uzivatele
Tak nic, necháním v troubě to nebylo. :( PLEAS HELP!
Obrazek uzivatele
Ahoj, pekla jsem ho už dvakrát a pokaždé se mi rozdělil na dvě různé vrstvy, taky nechápu čím to je... chutově dobré ale jaksi málo efektní, nevím co s tím...
Obrazek uzivatele
Musím říct, že far předběhl v oblíbenosti dokonce i medovník, a to už je co říct. Moc doporučuju!
Obrazek uzivatele
Výbornej, neuvěřitelnej, prostě famozní. Kdo ho u nás ochutnal, chce recept:) nedám:))
Obrazek uzivatele
Opravdu výborné. Vřele doporučuji vyzkoušet.
Obrazek uzivatele
já to nechápu, asi jsem blbá, ale jak může být těsto hutné, když je tam litr mlíka!!? Já jsem to měla na konci skoro jak vodu, vůbec ne hutné. nevím, kde jsem udělala chybu, postupovala jsem přesně podle návodu.... :-(
Obrazek uzivatele
Výborné, jednu dobu jsem ho děla 3x po sobě, můj miláček jej vyžadoval každý víkend. Nebojte se té konzistence, má to být ve finiši tak trochu pudinkové. mňam asi ho zase udělám:-)
Obrazek uzivatele
Je famózní... a té řídké konzistence těsta před pečením se nebojte, však on se v troubě zhutní... hlavně se do těsta nesnažte přidávat další mouku!!! mojí mamince se zdálo těsto příliš řídké, přidala mouku, aby mělo, podle jejího názoru, správnou konzistenci a nedalo se to jíst... dobře jí tak, Apetit má přeci své recepty předem vyzkoušené, tak by nám určitě nedali upéct něco, co jim nefungovalo;-)
Obrazek uzivatele
Že jsou recepty vyzkoušené to souhlasím, ale už se nám stalo pár případů, kdy zapracoval šotek. Naposledy u krupicovo-tvarohových noků s borůvkovou omáčkou (recept přiboližně červen 07). Krupice bylo potřeba násobně víc, jinak z toho byl nechutný sliz po uvaření. Ale zpátky k faru. Nevím jak vám, ale mě nikdy nestačí množství švestek. dávám jich více než 2x více. Jinak to dno misky nezaplním.
Obrazek uzivatele
My jsme nočky dělali taky: na povrchu poněkud rozbředlé, vařením pozbyly tvar, ale chuťově mi přišly lehounké a bez závady.
Obrazek uzivatele
Díky 6 vejcím a litru mléka vznikne parádní omeleta na plech. Takže kdo omelety nemá moc v oblibě, radši tento koláč vynechte. Mně nechutnal vůbec.
Obrazek uzivatele
tak to jsi někde musela udělat chybu, protože konzistence omelety není v plánu při výrobě. Mělo by to být podobné jako tuhý puding, nebo tuhá (pevná) kaše. Ale u tohoto receptu opravdu platí, že se nedá popsat přesně chuť. Potřeba vyzkoušet.
Obrazek uzivatele
ovšem při správné velikosti formy vznikne něco báječného ...
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/04, str.68
Obrazek uzivatele
Recept se nachází také v č.1/05, str.28
Obrazek uzivatele
Koláč na chuť byl výborný, ale přišlo mi, že je sražený. Nebo tak má opravdu chutnat i vypadat? Díky za radu...
Obrazek uzivatele
Kdysi (a poté již každý rok) jsem měl možnost ochutnat originál... donutilo mne to na netu najít postup přípravy, ale mohu s klidným svědomím prohlásit, že zde je asi nejsrozumitelnější ... a výsledek tomu odpovídá ...SUPER
Obrazek uzivatele
tak ja mam v repertoari vyrazne jednoduchsiu verziu, a to priamo z bretonska... zmiesat / nie je potreba mixovat ani predychavat ;-)/ 125 g hladkej muky, 100 g krystaloveho cukru a 2 vajicka, potom k tomu pridat 0.5 l studeneho mlieka /pouzivam polotucne/. Slivky su najlepsie,ale uz som skusala aj hrozienka a mandle a tiez to malo uspech...
Obrazek uzivatele
Kolac dopadl,tak jak ma byt podle navodu-zadna slozitost,kase ani omeleta z toho nevznikla..chut je vyborna a hutna..pekl se mi jen 40min a to je asi tim,ze jsem mela vetsi rozmer pekace...ale urcite mohu doporucit vsem
Obrazek uzivatele
Těsto je tak řídké, že než se stihlo začít péct, mouka klesla ke dnu a udělala mi tam "gumovou" vrstvu. Chuťově není špatný, ale je to prostě taková sladká palačinka, takže já osobně příště radši udělám ty palačinky.
Obrazek uzivatele
Já jej mám taky mastný a úplná placka z toho vyšla. Všechno podle receptu, kde je tedy chyba? :(
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Michaelo,
far v troubě nikdy nenabyde, tudíž je potřeba zvolit formu tak, aby měl na výšku alespoň 2 cm. Když to zjednodušíme je to takový hutnější ale jemný pečený pudink s máslem a sušenými švestkami navíc. Nevím, zda jsem ho přiblížila nejlépe, ale s kolegyněmi jsme se shodly na tomto popisu. Samozřejmě se mohlo něco v průběhu příprav pokazit, ale možná by stačila jen nádoba o jiných rozměrech?

Přidat komentář