Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Buchty s povidly

Dávná podoba energie sbalené na cesty nikdy neztratila své kouzlo…

Vydání: 2007/10
Autor:
Hodnocení:
17 (hlasů)
Počet porcí: 24 buchet
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 75 minut
PT35M
Pečení 0:35
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 20 g droždí
    • cca 250 ml mléka
    • 80 g moučkového cukru
    • 100 g másla
    • 3 žloutky
    • 500 g hladké mouky
    • špetka soli
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 250 g švestkových povidel
    • 100 g másla na smočení buchet
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1. Z rozdrobeného droždí, decilitru vlahého mléka a lžičky cukru nechte vzejít kvásek. Máslo v míse utřete či ušlehejte s cukrem a žloutky do pěny, přidejte vzešlý kvásek. Pak střídavě přisypávejte mouku smíchanou se solí a citronovou kůrou a přilévejte mléko. Až vypracujete vláčné těsto, přikryjteho čistou utěrkou a nechte v teple
vykynout, asi na dvojnásobek.

2. Těsto zpracujte a rozválejte na plát silný asi centimetr a rozkrájejte na čtverce o straně 4–5 centimetrů. Doprostřed rozdělte povidla a umotejte buchty. V pekáči rozpusťte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a pak je vyskládejte švem dolů na pekáč do typických řad.

3. Troubu zapněte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Buchty nechte na pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a buchty ještě půl hodiny dopékejte. Pak vyndejte pekáč z trouby a nechte buchty vychladnout. Pocukrujte a podávejte.

Maková náplň
100 g mletého máku za stálého míchání asi tři minuty vařte se 120 ml mléka. Odstavte a přidejte 50 g mletých piškotů, 2 lžíce rumu, sáček vanilinového cukru, po špetce skořice a kůry z citronu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečená kachna

Smažené vepřové řízky

Jablečný závin

Guláš

Vepřo knedlo zelo

Bramboračka s houbami

Španělský ptáček

Špekové knedlíky

Přidat komentář