Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bratislavské rohlíčky

Rohlíčky prosluly už v době, kdy se Bratislavě říkalo Prešpurk, tedy za Rakouska-Uherska. Udržely se i v Maďarsku, kde se na Vánoce pečou podobné záviny.

Autor:
Hodnocení:
28 (hlasů)
Počet porcí: 32 rohlíčků
Doba přípravy: Více než hodinu
Odpočívání těsta: 2 hodiny
P
Cukroví Východoevropská

Ingredience

    Na nádivku:

    • 200 ml mléka
    • 100 g moučkového cukru s vanilkou
    • 150 g mletých vlašských ořechů
    • 20 g strouhanky
    • 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
    • mletá skořice a rum na dochucení

    Na těsto:

    • 1 kostka droždí
    • 125 g másla
    • 1 žloutek + 2 vejce na potření
    • 330 g hladké nebo polohrubé mouky
    • špetka soli
    • 50 g krupicového cukru
    • 2 lžíce rumu
    • moučkový cukr na poprášení

     

Příprava jídla

1. V kastrůlku na vodní lázni rozpusťte v mléce cukr. Přidejte žloutek a za stálého míchání přiveďte k varu. Přisypte ořechy se strouhankou a krátce povařte do zhoustnutí. Ochuťte skořicí a rumem. Do vychladlé nádivky lehce zamíchejte ušlehaný bílek a vytvarujte z ní šišku.

2. Připravte těsto: máslo utřete se žloutky a s cukrem, přidejte rozdrobené droždí, mouku prosátou se solí a rum. Těsto vypracujte, vytvarujte dvě delší šišky a uložte na 2 hodiny do chladu. Každou šišku nakrájejte na 16 plátků, rozválejte oválky, naplňte nádivkou a stočte, případně vytvarujte rohlíky. Až třikrát je potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C dozlatova. Podávejte pocukrované.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slovenský oběd

Slovenský oběd

Svěží rohlíčky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Mám 2 dotazyf k Bratislavským rohlíčkům:
1.těsto je opravdu bez mléka? Vždyť se to těsto nedá dát vůbec dohromady.
2. toho droždí má být pravdu celá kostka? Vždyť se obvykle používá jedna kostka na 1 kilo mouky!
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Langášová,
omlouváme se za pozdní odpověď, nezapomněli jsme na vás, jen jsme se snažili tenhle oříšek "rozlousknout" :-(. Bohužel recept je 10 let starý a jeho autorka už v redakci nepracuje, takže je to komplikovanější než v jiných případech :-(. Její recepty jsou obvykle sázka na jistotu, ale samozřejmě nelze vyloučit, že mohlo dojít k nedopatření. To nejde vyloučit nikdy. Podle vysokého hodnocení (a oblíbenosti) by se ovšem také dalo soudit, že recept je plně funkční. Nejedná se o klasické kynuté těsto, takže je jeho neobvyklé složení možná opravdu správné. Budeme ho ovšem muset znovu vyzkoušet, abychom ověřili jeho funkčnost. Samozřejmě, pokud jste ho mezitím vyzkoušela, budeme za vaše postřehy moc rádi.

S pozdravem, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Mohli byste mi prosím odpovědět na ty dotazy ze dne 13.1.2018 ? Děkiji
Obrazek uzivatele
Paní Simono, já myslím, že je to asi bez mléka dobře. Není to vůbec klasické kynuté těsto - za 2 hodiny v chladnu asi nezkyne. Co z toho pak bude nemám potuchy, možná pak rychle vyskočí v troubě, ale jistá si nejsem. Na netu najdete spoustu jiných receptů na Bratislavské rohlíčky, ale už jsou z klasického kynutého.
Obrazek uzivatele
Vím, že to není klasické kynuté těsto :-) , ale i tak: alespoň malé množství mléka je tam potřeba. Vyzkoušela jsem to. Droždí jsem dala obvyklé množství, tedy podstatně méně, než je uvedeno v receptu. Chuťově jsou celkem dobré.
Obrazek uzivatele
Moc děkujeme za zprávu :-)! Jsme rádi, že se rohlíčky nakonec podařily, byť s menšími úpravami. Ovšem těsto opravdu prověříme.

Mějte se moc krásně, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Langášová,
dnes kolegyně rohlíčky testovala a těsto (v uvedeném znění) fungovalo na výbornou :-). Rozhodně to není tradiční kynuté, ale pracovalo se s ním dobře a výsledek byl skvělý. Je ovšem fakt, že je potřeba ho důkladně propracovat. Určitě se ale nemusíte bát ho použít. Záleží ovšem opravdu na vás, rozhodně můžete zůstat u svého, vyzkoušeného, těsta.
Mějte se moc krásně, redakce Apetitu

Přidat komentář